zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Midden-Nederland wacht tekort aan hoogopgeleid personeel

14 oktober 2010 - Hoewel de nationale en regionale arbeidsmarkt de komende jaren in het teken zal staan van herstel en het terugdringen van de werkloosheid, zal Midden-Nederland op iets langere termijn geconfronteerd worden met tekorten op de arbeidsmarkt. Tekorten zullen zich vooral voordoen binnen het hogere segment, terwijl er binnen het lagere segment juist sprake zal zijn van een toename van de werkloosheid.

Dit blijkt uit onderzoek dat EIM samen met de Kamer van Koophandel Midden-Nederland heeft uitgevoerd in het kader van het Programmaonderzoek MKB en Ondernemerschap. 



Toename werkgelegenheid
In de periode tot 2020 zal de werkgelegenheid in Midden-Nederland toenemen met bijna 35.000 banen. De groei zit vooral in het cluster gezondheid & technologie en in mindere mate in de clusters financiële en adviesdiensten en ICT & media. Krimp zal zich vooral voordoen in het cluster metaal & maakindustrie.
In het onderzoek is een uitsplitsing gemaakt naar vijf regio’s in Midden-Nederland. De werkgelegenheid zal tot 2020 sterk toenemen in de regio Stedelijk gebied Utrecht. Ook in de regio’s Heuvelrug & Vallei en Rivierenland zal de werkgelegenheid groeien, zij het dat de groei in laatstgenoemde regio wel iets achter blijft bij de landelijke banengroei. In Utrecht-West zal naar verwachting sprake zijn van een lichte krimp van de werkgelegenheid. Het aantal arbeidsplaatsen in de regio Alblasserwaard & Vijfheerenlanden verandert nauwelijks. 

Werkloosheid
De werkloosheid in Midden-Nederland stijgt naar verwachting tot 2020. Dit zal zich vooral voordoen binnen de lagere en middelbare beroepen. Ten aanzien van personeel op hoger en wetenschappelijk niveau ontstaat daarentegen een fors tekort. Het onderzoek toont aan dat er vooral tekorten zullen ontstaan binnen de (para)medische en verzorgende, de technische en de pedagogische beroepen.
Het niet optimaal functioneren van de arbeidsmarkt kan de economische groei in de weg staan en een situatie oproepen waarin werkgevers sterk met elkaar moeten concurreren bij het aantrekken van personeel. Daarnaast ontstaat er een maatschappelijk probleem aan de onderkant van de arbeidsmarkt door een overschot aan met name laaggeschoolde medewerkers.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zes voordelen van het in huis hebben van 45-plussers
 Kritiek tekort arbeidsmarkt vraagt om andere werving
 Tekort aan hoogopgeleiden blijft dreigend
 Vergrijzing beďnvloedt concurrentiepositie MKB
 
 
reacties
 
Civile  |   | 
14-10-2010
 | 
17:34 uur
Heldere analyse alleen moet dat zich nog wel bewijzen in de praktijk uiteindelijk. Momenteel zijn er over de hele linie verschillende problemen die dringende aandacht behoeven op dit vlak.

Het is juist dat er aan de onderkant aanzienlijke problemen zijn te verwachten. De voorbije kabinetten zijn veel te makkelijk akkoord gegaan met het gegeven dat 'Europeanen' uit de lagelonenlanden, vrij de Nederlandse markt mochten overspoelen onder de dooddoener zijn zijn lid van Europa en dus.

Het gevolg was en is dat 'goudzoekers' en masse naar Nederland kwamen. De eerste problemen kennen wij inmiddels. Wij mogen garant staan voor de huisvesting van complete legioenen Oost Europeanen die niet helemaal begrepen dat je ook in Nederland gewoon huur moet betalen, en je inkomen naar eigen maatstaven hoog lijkt, doch hier ook een ander levensstandaard heeft.

Daarnaast hebben we het nog even niet over de geďmporteerde criminaliteit, een issue waar wij volgens JPB, Bos, Hirsch Ballin en Donner met geen woord mogen reppen want rechten zijn nu eenmaal verre verheven boven plichten.

Dat betekend dat dit probleem door de voorbij kabinetten is omarmd en gecultiveerd waardoor aan de onderkant aanzienlijke problemen ontstonden en verder zullen gaan ontstaan. Past u even op mijn beste lezer[es], dit hier gewoon benoemen heet in politiek jargon rechts, nationalistisch, PVV's, discriminatie, enfin, u komt daar vast wel uit. Een beetje manager noemt dit gewoon stupide politieke impotentie en incompetentie want dit soort ontwikkelingen kun je van te voren aan zien komen ......'by far'.

Even naar het middenkader, ook zo'n niveau waar de tekorten aanzienlijk aan het oplopen zijn momenteel. Men riep 'Crisis' en in een spastische beweging moest er plots worden bezuinigt en ipv eens heel rustig na te denken vond men dat men diepsnijdende, vaak ridicule maatregelen, door weer diezelfde idiote incompetente politiek gesponsord en gedoogd, men gooit er gewoon heel veel uit. Saneren die personeelskosten, dat zijn de eerste verdiensten.[???]

Met deze beweging is menig bedrijf van 'overtollig' personeel afgekomen. Niet alleen onbekwaam of onbetrouwbaar personeel natuurlijk. Het was ook een goede gelegenheid dure krachten af te laten vloeien onder wel zeer gunstige redenen en omstandigheden. Men dacht namelijk dat er daarna mensen genoeg bereid waren, voor minder in dienst te willen treden.

Ik zou graag de politiek hier eens onderzoek laten doen want ik heb dit bij verschillende organisaties zien gebeuren. Aan de voorzijde namen zij graag een freelancer aan want dat zou goedkoper zijn. [???] menig freelance stond het water aan de lippen dus daar had men ongetwijfeld een punt.

Maar, Donner en co hebben de voorbij jaren niets nagelaten te roepen hoe alles moest worden uitgekleed, geflexibiliseerd en dacht aan alle kanten zaken goed te hebben geregeld voor werknemers en opdrachtgevers. We hebben het zo geflexibiliseerd dat we een leger freelancers hebben en marktwerking gooit de tarieven vanzelf omlaag. Werkgevers kunnen weer flink 'eisen' en veel noten op hun zang nemen.

Tel even daarnaast de babyboomers die nu afscheid aan het nemen zijn van de arbeidsmarkt en u begrijpt hoe groot de schade is die opdrachtgevers/werkgevers/organisaties zich op de hals hebben gehaald. Er beginnen gaten te vallen op cruciale strategische punten en plots krijgen we in toenemende mate dit soort artikelen te lezen.

We hebben het in eerdere artikelen al gehad over de wijze waarop HRM denkt om te moeten gaan met sollicitanten, hoe zij aan 'talentmanagement' moeten gaan doen, maar in de tussentijd gaat het toch ietwat nijpender worden. Het IFM heeft Nederland al twee maal gewaarschuwd. Donner kreeg de eerste waarschuwing vlak voor het uitbreken van de crisis.

Hij moest haast gaan maken met het afremmen van zijn 'flexibile' arbeidsmarkt. In andere woorden er moest weer een goede balans komen tussen zzp-er en mensen in vast dienstverband. En waar was Donner de afgelopen twee jaar mee bezig? Want anders zouden de gevolgen zich snel aandienen. Want Nederland staat nog een flinke uitlaat te wachten van hoogwaardig, vakkundig personeel, genaamd de babyboomer.

Hierbij dient even te worden opgemerkt dat NIET alle kennis zal zijn geadministreerd dus gewoon verloren zal gaan. ank u wel heer Donner voor uw buitengewone gaven zich niets aan te trekken van economen die een helicopterview hebben.

Het is werkelijk te hopen dat Rutte dit in wil zien en daar aan gaat werken. Want je kunt politiek heel populistisch roepen wat je wil. Ik heb de politiek nog niet op visie, kennis en kunde of competentie op dit vlak kunnen betrappen. Het artikel is heel illustratief en ik kan u verzekeren dat dit probleem absoluut niet zal gelden voor midden Nederland. 'Mark my words.'
potloden bestellen  |   | 
5-12-2011
 | 
13:56 uur
We zijn nu een jaar later. Is het uitgekomen? En is het dan niet juist belangrijk mensen hoger op te leiden in die regio's? Dat zal allicht niet gemakkelijk zijn, maar er moet iets aan gedaan kunnen worden lijkt me.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10