Geroezemoes van collega's voornaamste reden om thuis te gaan werken
12 oktober 2010 -
Uit onderzoek van Peil.nl, uitgevoerd in opdracht van SIP@work, blijkt dat 44 procent van de mensen die thuis werkt, behoefte heeft aan betere technologie op de werkplek. Er is op de thuiswerkplek met name behoefte aan sneller internet, video conferencing mogelijkheden en presence technologie - waarbij zichtbaar is hoe en wanneer iemand beschikbaar is.
Naast de behoefte aan betere technologie, hebben thuiswerkers ook behoefte aan meer flexibiliteit in werktijden (32 procent). Nu voelt een groot deel van de thuiswerkers zich nog gedwongen om tussen half negen en zes achter de PC te zitten. Acht procent van de thuiswerkers zegt behoefte te hebben aan minder wantrouwen van zijn of haar baas.
Grootste voordelen van thuiswerken
Mensen die regelmatig thuiswerken ervaren de afwezigheid van geroezemoes van andere collega's als het voornaamste voordeel van thuiswerken (33 procent). Een derde van de thuiswerkers (31 procent) vindt de mogelijkheid om thuis even wat privé dingen tussendoor te kunnen doen het voornaamste voordeel. Minder last van files wordt door slechts achttien procent van de respondenten genoemd als het voornaamste voordeel van thuiswerken.
Thuiswerken steeds populairder
Lucas Wensing van StartReady: "Thuiswerken wordt in Nederland steeds populairder. Inmiddels werkt de helft van de Nederlandse werknemers wel eens thuis. De thuiswerkplek lijkt echter nog niet voorzien van de nieuwste technologie, zoals dat op de werkplek op kantoor veel gebruikelijker is. Werkgevers zouden zich meer moeten inspannen om te zorgen dat medewerkers ook thuis kunnen profiteren van de nieuwste technologie om thuiswerken zo productief mogelijk te maken. Momenteel werken we bij StartReady hard mee aan de ontwikkeling van Microsoft Lync, waarmee medewerkers met één druk op de knop met elkaar in contact kunnen komen of ze nu thuis zijn of op kantoor. Communicatie wordt zo effectiever en de samenwerking en productiviteit verbeterd, ongeacht waar medewerkers zich bevinden. Deze technologie zou deze problemen grotendeels kunnen oplossen."
De werkgever blijft een zorgplicht hebben voor zijn werknemers, ook bij thuiswerkers. Een RIE alleen zal dan niet meer voldoende zijn. Inzicht in en monitoren van de vitaliteit van de werknemers is hier heel belangrijk. De meeste ondernemingen zijn hier nog niet op voorbereid en moeten nog een grote slag slaan.