zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

HRM en OR verschillen van mening over Pensioenakkoord

29 september 2010 - Uit onderzoek van Montae en GfK Panelservices blijkt dat personeelsfunctionarissen en ondernemingsraden verschillend denken over essentiële onderdelen uit het Pensioenakkoord. Zo zijn ze het niet eens over de koppeling van de AOW-leeftijd aan de levensverwachting en het koppelen van het pensioenresultaat aan de beleggingsrendementen.

Ondanks deze tegenstellingen zijn ze het wel eens dat een nieuw kabinet het in juni door de sociale partners gesloten Pensioenakkoord moet respecteren. Ook vinden zij dat de stijgende pensioenkosten niet afgewenteld mogen worden op de werkgever en dat de pensioenregeling de AOW-leeftijd moet volgen. Dit blijkt uit een onderzoek van advieskantoor Montae Pensioen en onderzoeksbureau GfK Panelservices onder 800 leden van ondernemingsraden en medewerkers van HRM- en P&O-afdelingen. 



Behaalde beleggingsrendementen
In het Pensioenakkoord staat dat het pensioenresultaat meer afhankelijk kan worden van de behaalde beleggingsrendementen. P&O-ers en OR-leden verschillen daarover sterk van mening. Maar liefst 73 procent van de OR-leden vindt dit niet wenselijk, terwijl een meerderheid van de HRM-ers (55 procent) dit juist wel wenselijk acht. Ook over de problematiek van de zware beroepen lopen de meningen sterk uiteen. In het Pensioenakkoord staat dat er geen bijzondere regeling voor zware beroepen moet komen omdat die onuitvoerbaar is. Van de personeelsfunctionarissen is 70 procent het daarmee eens, terwijl bij de OR-leden 60 procent het er niet mee eens is. 

AOW en levensverwachting
In het Pensioenakkoord staat dat de AOW-leeftijd dient te worden gekoppeld aan de levensverwachting. Een meerderheid van de ondervraagde OR-leden (55 procent) blijkt hier tegen te zijn. Bij de P&O-ers is maar 25 procent hierop tegen. Een opvallende uitkomst van het onderzoek was dat de helft van alle 800 ondervraagden aangaf dat zij gebruik wil maken van een eventuele vervroeging van de AOW-uitkering, ook als zij daardoor een korting van 6,5 procent per jaar op de uitkering krijgt.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Pensioenkennis HR-afdelingen onvoldoende
 ‘Werkgevers moeten pensioenambities bijstellen’
 Jong Management steunt ingreep in pensioenuitkeringen
 ‘Geen indexatiekorting vanwege langere levensverwachting’
 
 
reacties
 
Lilian  |   | 
23-06-2011
 | 
18:58 uur
1. Wellicht teveel de focus op mijn eigen situatie maar in vind het onverteerbaar dat ik op mijn 65ste als ik 46 jaar heb gewerkt (fulltime) niet ongekort met AOW kan!!! Hoe zit het eigenlijk met de AOW-rechten van de mensen die om een of andere reden niet (kunnen) werken (WWB of UWV-uitkering??)
2. In de publieke sector betalen de huidige deelnamers jonger dan 60 nog altijd een flinke FPU premie voor degenen die al jaren thuis zitten met FPU... En zij zelf dan????
3. Tot slot: laten we eerst met z'n allen maar eens bereiken dat alle werkzoekenden jonger dan 65 aan het werk komen. Dan stijgt de premieinkomsten flink en wordt ook écht ervaring opgedaan met het werken met oudere werknemers.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10