zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Het Nieuwe Werken is superslim beleid'

16 september 2010 - 'Voer Het Nieuwe Werken versneld en grootschalig in. Dat is superslim beleid.' Dit stelt Stichting Natuur en Milieu in een eerste reactie op de Balans van de Leefomgeving van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). "De files nemen af, de bereikbaarheid neemt toe en de tientallen miljarden euro's voor nieuwe infrastructuur kunnen grotendeels voor andere zaken gebruikt worden."

Natuur en Milieu is het met het PBL eens dat helder en slim beleid nodig is om de teruglopende bereikbaarheid en klimaatverandering tegen te gaan. Inzetten op een combinatie van opties is noodzakelijk: een kilometerheffing, meer woningen en arbeidsplaatsen in of nabij bestaande steden. Natuur en Milieu ziet Het Nieuwe Werken als de derde, nog ontbrekende beleidsoptie. 



Slim werken en slim reizen = slim beleid

Natuur en Milieu roept bedrijven, werknemers en de overheid op om zich aan te sluiten bij de gisteren gestarte campagne Het Nieuwe Werken doe je zelf van Natuur en Milieu en andere organisaties. Ze laten hiermee zien dat ze nu hun kansen en verantwoordelijkheid willen nemen om Het Nieuwe Werken sneller en grootschaliger in te voeren. Het Nieuwe Werken heeft grote maatschappelijke voordelen, waaronder minder files, minder milieuvervuiling en een hogere arbeidsproductiviteit. 

ICT-faciliteiten
Werkgevers - met de overheid als een van de grootste werkgevers in Nederland - kunnen hun medewerkers meer zeggenschap geven over hun arbeidstijden en hen ondersteunen met ICT-faciliteiten zodat ze gemakkelijk op andere werkplekken dan kantoor kunnen werken. Dat scheelt aanzienlijk in kantoorruimte en vervoerskilometers. Met het invoeren van persoonlijke mobiliteitsbudgetten kan de werknemer zelf kiezen hoe en wanneer hij reist. Slimme vervoerskeuzen worden dan beloond. Volwassen arbeidsverhoudingen, waarbij het resultaat telt en niet het aantal doorgebrachte uren op kantoor, leveren winst op voor mensen, het milieu en de werkgever. Werkgevers en werknemers kunnen met deze nieuwe manier van werken experimenteren 

Cijfers

Als we een vijfde van onze vergaderingen buiten de deur zouden vervangen door telefonisch vergaderen of videoconferencing scheelt dit 0.4 megaton CO2 per jaar. Dat is de uitstoot van 700 volle jumbojets naar New York en terug. Als één miljoen werknemers één dag per week gaan telewerken, scheelt dat per ochtend- en avondspits 140.000 auto's. Het aantal afgelegde kilometers in het woon-werkverkeer neemt dan af met 6 miljoen, ofwel vijf procent. Als daarnaast 130.000 werknemers die nu nog met de auto reizen voor het openbaar vervoer kiezen, betekent dat circa twaalf procent minder files.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Het Nieuwe Werken doe je zelf'
 Digitale mobiliteit bestrijdt file
 Vrouwen moeten zich aanpassen aan managersfunctie
 Werkend Nederland zit in 2010 nog vaker thuis
 
 
reacties
 
ad nederlof  |   | 
16-09-2010
 | 
08:10 uur
Ik ben het hier 100% mee eens. In de USA zijn er nu al 300.000 call center agents die van huis uit werken. In beginsel kunnen 30% van de jobs vanuit huis gedaan worden.
het is het stupide ouderwetse controle denken dat het management parten speelt.
Niets stopt ons lokatie en tijd onafhankelijk te werken, de technologische platforms zijn aanwezig.
Men durft niet en het wordt onvoldoende middels subsidies e.d. gestimuleerd.
Dennis  |   | 
16-09-2010
 | 
09:10 uur
En de makelaars/onroerend goed eigenaren moeten hun kantoren snel gaan inrichten als mobiele werkplekken anders staat heel NL over 20 jaar leeg.
marcellino  |   | 
16-09-2010
 | 
11:18 uur
Nu wordt beweerd dat dit slim is, het geleverde cijfermateriaal sluit naadloos aan op een go for it en een aha erlebinis, een normstelling voor een betere wereld, graag zie ik een wetenschappelijke berekening waarin de verliezers en de winnaars, uitgedrukt worden in een reële en irreële component van de arbeidsproductiviteit.
Ik verwacht dat er hiermee een beter beeld ontstaat van de te verwachte risico's en conflicten.
Ik ben van mening dat een iedereen die supersnel naar resultaat werkt en wordt afgerekend zal ook in staat zal zijn supersnelle foute resultaten en afrekeningen te laten ontstaan, en de daaraan gekoppelde gebeurtenissen zullen zich als een ketting aan een rijgen tot een gordiaanse knoop, in andere bewoording, een DNA met een fout in de ketting wordt gekopieerd en vermenigvuldigd, een leefbare cel ontstaat maar wel met een andere intentie dan beoogd. Zijn wij als verantwoordelijke medewerkers en leiders instaat,voorbereid en om te gaan met dit nieuwe werken, of willen we perse een nieuwe weg forceren om uit die verdomde crisis te komen.
geoffroy speybrouck  |   | 
17-09-2010
 | 
10:18 uur
Het is zeker niet de enige studie die wijst op de positieve effecten hiervan. Zo blijkt uit een recente studie van het Amerikaanse Mc Leland Group (zie hierover ook www.officingtoday.com) dat de ecologische voetafdruk dankzij virtuele kantoren tot 94% gereduceerd kan worden ten opzichte van traditionele kantoren voor eenzelfde aantal personeelsleden. Als je dit gegeven samen met de frustratie van het filerijden in acht neemt, besef je meteen dat ondernemersdorpen en hybride kantoren dé toekomst van het ondernemerschap betekenen. Daarom slaat het concept van co-working, waarbij mensen van verschillende bedrijven en professionele categorieën een kantoorruimte delen, zo sterk aan.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10