8 september 2010 -
Uit nieuw onderzoek van Regus blijkt dat Nederlandse professionals sterk overwegen na de zomervakantie hun baan op te zeggen. De voornaamste redenen hiervoor zijn het uitblijven van promotie ondanks goede resultaten, gebrek aan communicatie en betrokkenheid bij topmanagement en gebrek aan visie van de onderneming.
53 procent van de respondenten geeft aan niet te blijven bij een bedrijf waar het management niet voldoende communiceert en 47 procent gaat weg bij een bedrijf met onvoldoende visie. Voor 43 procent geldt dat het uitblijven van een volgende carrièrestap reden is om te gaan.
Te veel stress zorgt voor opzeggen baan
"Tijdens de zomervakantie hebben veel mensen meer tijd om na te denken over de voor- en nadelen van hun baan. Onderzoek laat zien dat een van de effecten van een rustperiode is dat meer medewerkers besluiten hun baan op te geven en om zich heen gaan kijken . Bedrijven die niet zorgen voor voldoende extra's lopen daardoor kans dat hun toptalent vertrekt. De hoeveelheid stress die mensen ervaren is tijdens de recessie uit de hand gelopen, doordat mensen harder en langer zijn gaan werken om hun hypotheek te betalen. Er is door veel bedrijven gesneden in bonussen en emolumenten om de moeilijke tijd door te komen. Nu de economie aantrekt zullen werknemers in groten getale naar andere werkgevers - die hen betere arbeidsvoorwaarden bieden – uitwijken," aldus Eduard Schaepman, algemeen directeur Regus Benelux.
De baas krijgt de credits Andere factoren die veel stress veroorzaken en ervoor zorgen dat werknemers uitgaan kijken naar een nieuwe baan zijn een baas die de credits neemt voor het werk dat iemand zelf heeft geleverd (26 procent). Het gebrek aan vertrouwen in de competentie van collega's (25 procent). Twintig procent van de respondenten overweegt te vertrekken door een lange reistijd naar het werk. Andere factoren die kunnen zorgen voor de 'laatste druppel' bij het besluit om van baan te veranderen zijn lompe, onheuse collega's (achttien procent) en een gebrek aan flexibele (thuis)werkmogelijkheden (vijftien procent).
Voorkomen van 'Braindrain'
In het onderzoek werden respondenten ook gevraagd wat bedrijven zouden kunnen doen om een 'braindrain' van hun toptalent te voorkomen. Naast een loonsverhoging gaf in Nederland 36 procent van de werknemers aan dat een verhoging van het pensioen en particuliere medische verzekeringen bovenaan de lijst staan. Daarnaast wil bijna een kwart van de mensen flexibeler om kunnen gaan met hun werktijden (24 procent).