zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zes tips om uit te blinken waarin u maar wilt

1 september 2010 - De meeste mensen geloven dat vooral talent en aanleg bepalen of je ergens in uitblinkt. Wetenschappelijk onderzoek weerlegt die mythe echter stellig. Oefening baart kunst, niet alleen in de sport maar ook in de zakenwereld. U kunt elke gewenste vaardigheid net zo systematisch trainen als uw spieren.

Tony Schwartz, CEO van The Energy Project. schreef er een boek over en geeft uitleg op Harvard Business Review. Aristoteles schreef het al: we zijn wat we herhaaldelijk doen. Door te oefenen en te herhalen kunt u elke gewenste vaardigheid ontwikkelen, van empathie tot concentratievermogen, van creativiteit tot positief denken. Volgens Anders Ericsson, een van ‘s werelds bekendste onderzoekers op het gebied van topprestaties is het niet talent dat bepaalt hoe goed we ergens in worden, maar hoe hard we ervoor willen werken. Talloze wetenschappers zijn het er inmiddels over eens dat minimaal 10.000 uur oefenen vereist is om uit te blinken op een bepaald gebied. Dit wil dus zeggen dat we zelf in de hand hebben hoe goed we ergens in worden. Maar, er ligt een addertje onder het gras. Volgens Ericsson is oefening niet alleen het allerbelangrijkste om echt goed in iets te worden, maar is dit meteen het moeilijkste en het minst leuke deel ervan. Het is frustrerend, het is keihard vechten, het is omgaan met mislukking en tegenvallende resultaten. Maar: als u eenmaal uitblinkt dankzij uw harde werk, is dat immens bevredigend en dat maakt het de moeite allemaal waard. 



Tips
Schwartz geeft zes tips die bewezen effectief bleken: 

1. Doe wat u leuk vindt

Passie is de allerbeste motivator. Het geeft u focus, vastberadenheid en doorzettingsvermogen. 

2. Begin met het moeilijkste onderdeel

Intuïtief streven we naar plezier en proberen we pijn te vermijden. Mensen die ergens in uitblinken, beginnen ’s ochtends meteen met de vervelendste en/of de moeilijkste klusjes voor ze iets anders gaan doen. ’s Ochtends hebben we nog de meeste energie en worden we het minst afgeleid. 

3. Oefen kort maar intensief

Oefen steeds zonder onderbreking gedurende korte periodes van maximaal anderhalf uur. Neem daarna een pauze. Anderhalf uur is namelijk de maximale periode waarin we ons kunnen concentreren. Het blijkt inderdaad dat uitblinkers hooguit 4,5 uur per dag trainen. 

4. Vraag gedoseerde feedback

Hoe eenvoudiger en exacter de feedback, hoe beter u aanpassingen door kunt voeren. Teveel feedback in een keer leidt tot informatieoverload en stress en dat staat het leervermogen in de weg. 

5. Neem uw rust
Ontspannen na een periode van inspanning is niet alleen goed om uw motor op te laden, maar bevordert bovendien uw leervermogen. In ruststand neemt de rechter hersenhelft het over, en die is verantwoordelijk voor creatieve doorbraken. 

6. Maak er een ritueel van

Wilskracht en discipline worden overschat. De beste manier om te zorgen dat u die moeilijke taken te lijf gaat, is door er een ritueel van te maken. Maak er een bepaald moment van de dag voor vrij en houd u eraan, wat er ook gebeurt. Na een tijdje wordt het een automatisme en hoeft u er niet eens meer bij na te denken.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlandse economie heeft buitenlands talent nodig
 Talent: niet meetbaar, wel stuurbaar
 Welke van de negen types bent u? Ontdek uw passie
 Sportmentaliteit scoort in bedrijfsleven
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10