zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Subtiele vleierij brengt u heel ver

30 augustus 2010 - Vermoedt u al langer dat degenen die de top bereiken, niet per se degenen zijn met het meeste talent? Uw vermoeden is bij deze bevestigd. Volgens nieuw onderzoek  hebben managers die goed zijn in subtiele vormen van vleierij meer kans om door te breken tot de top van de organisatie.

Het gaat hier om subtiele vormen van vleierij waarbij de schijn van politiek bedrijven en manipuleren absoluut vermeden dient te worden, benadrukken de onderzoekers Ithai Stern, assistent hoogleraar management en organisatie aan de Kellog School of Management, en James Westphal, hoogleraar strategie aan de Ross School of Business. Ze ondervroegen 42 managers en directeuren van grote ondernemingen om te achterhalen welke tactieken de meeste kans op een directiezetel bieden. 



Zeven tactieken
Ze ontdekten zeven vormen van subtiele vleierij die managers hogerop helpen:

1. Een compliment verpakken als adviesvraag
Dit doet u door zodanig om advies te vragen dat de vraagstelling zelf een compliment bevat (‘Hoe heb je die deal zo snel en goed weten te sluiten?’). 

2. Doen alsof de ander u over de streep trekt
In plaats van meteen akkoord te gaan met een voorstel, doet u alsof u eerst tegen wilde stemmen maar dat de ander u overtuigd heeft van zijn/haar gezichtspunt ('Eerst snapte ik niet wat je bedoelde, maar het is inderdaad heel logisch. Je hebt me overtuigd.’) 

3. Iemand ophemelen ten overstaan van zijn vrienden
Tegen iemands vrienden of sociale netwerk zeggen hoe goed iemand is, in de hoop dat het compliment de betreffende persoon bereikt. 

4. Onterecht doen of u iets vervelends gaat zeggen

Een opmerking maken die het eerst doet lijken of er een vervelende boodschap volgt (‘Ik wil je niet in verlegenheid brengen, maar die presentatie was echt top! Een van de besten die ik ooit gezien heb.’) 

5. De onderlinge overeenkomsten benadrukken

Duidelijk maken dat u er dezelfde normen en waarden op nahoudt (‘Ik ben precies zo. Ik vind ook dat het minimumloon omhoog moet.’) 

6. Dezelfde mening verkondigen
Er eerst via via achterkomen hoe iemand denkt over bepaalde onderwerpen en die mening vervolgens in het gesprek naar voren brengen. 

7. Gemeenschappelijke idealen gebruiken

Voorafgaand aan een vleiende opmerking of een mening, melding maken van overeenkomende idealen, religieus of politiek. (‘Ik zag het lijsttrekkersdebat gisteren. Die en die had een ijzersterk verhaal.’) 

Onopvallend
Stern en Westphal ontdekten ook dat managers en directeuren met een politieke, juridische of sales achtergrond, vaker geneigd zijn deze vormen van vleierij toe te passen. Hetzelfde geldt voor managers en directeuren uit een goed milieu. Logisch, want zij zijn van jongs af aan of in ieder geval hun hele carrière gewend aan deze vormen van communicatie. De onderzoekers benadrukken ten zeerste dat deze vormen van vleierij alleen werken als de ander ze niet opvat als geslijm. Wie zijn bedoelingen te duidelijk laat blijken, komt manipulerend over.


Bron: Management Issues
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vier tips om u effectief te mengen in de kantoorpolitiek
 Slijmen bij de baas werkt!
 Kantoorpolitiek grote bron van stress
 Drie manieren om indruk te maken op uw baas
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10