Aan goede carrière liggen verschillende factoren ten grondslag
27 augustus 2010 -
Middelbareschoolcijfers zijn geen goede voorspeller van een latere carrière. Aan het woord is Annelies van Vianen, hoogleraar Loopbaanontwikkeling aan de Universiteit van Amsterdam. Volgens Van Vianen bestaat er weliswaar enig verband tussen IQ en succes, maar verklaart het IQ niet alles.
Toeval, inzet en gedrevenheid spelen ook een belangrijke rol. Van Vianen ontdekte daarenboven dat succes eerder bereikt wordt wanneer iemand bereid is om uitdagingen aan te gaan.
Excelleren in je vak is een combinatie van wat je van nature meedraagt, kennis en ervaring (wij noemen dat capabiliteit). Dit is inmiddels een beproefd recept voor onze werkwijze. Verder bestaat toeval niet. Je komt soms op je pad mensen of situaties tegen die onzinning of nutteloos lijken of juist zeer waardevol. Later blijkt vaak pas wat voor nut het heeft gehad. Je wist het alleen op dat moment nog niet.
Janus Kizuna werkt al lang zo en we weten uit ervaring dat het werkt.
Paul
|
|
21
-
11
-
2010
|
20
:
38
uur
Daniel Goleman heeft hier veel over geschreven: IQ, EQ, SQ.
Hier een uitgebreide video van zijn toespraak bij Google: (Klik hier)
Kort samengevat: Emotionele Intelligentie is de vaardigheid die de impact van je IQ score vergroten.
Verder wil ik nog 1 ding meegeven welke ik terugzie in vrijwel alle literatuur, van verschillende auteurs, in één of meerdere varianten: ''Whatever you do, be a good one.''
Deze spreuk/mantra heb ik geleend van Emery & Thompson.
(1) Passievol, (2) Kwalitatief en (3) Gewetensvol handelen (in een omgeving).
Maar het begint bij passie. Als je passie hebt volgt de kwaliteit, effectiviteit en efficiëntie vanzelf, omdat er een continue behoefte is aan verbetering en uitvoering van je passie.
IQ en EQ zijn scores die het vermogen om succesvol te zijn meten. Zonder motivatie zullen die capaciteiten echter niet tot hun recht komen.
Verder is 'succes' een hele relatieve term. Wanneer ben je succesvol, ..als mens? Heb je veel rijkdom? Wat maakt rijk? Wat is veel? Wanneer is het genoeg?
Hieruit blijkt al direct dat succesvol een mening is. Iedereen kan die mening overnemen.
Gebieden waarop je succes zou kunnen meten zijn divers en cultuur gebonden: Sociaal (aantal relaties, type relaties, duur van de relaties, intensiteit van de relaties, etc.), Cultureel (Diversiteit in taal, gebruiken, kunst, etc.), Financieel (Loon), Materieel (Huis, Auto, spullen..), Lichamelijk (fysiek, geestelijk). En de lijst gaat door..
Succes meten zijn zou zich dus moeten richten op passie.
Een universiteit (en het diploma) zou succesvoller zijn (lees: meer impact hebben) als de inhoud van een opleiding beoordeelt wordt, niet (enkel) op basis van de snelheid waarmee het studietraject doorlopen wordt, maar naar hoe die kennis toegepast wordt en meerwaarde levert voor de gemeenschap, naarmate zij uitgebreid wordt en uitgedragen wordt vanuit die passie.