19 augustus 2010 -
Als de werving van topmanagers een indicatie is van de economie, dan ziet het er goed uit. Volgens de Association of Executive Search Consultants (AESC) – een internationale vereniging van headhunters – steeg het aantal gezochte managers in het tweede kwartaal van 2010 voor het eerst sinds het dieptepunt van de recessie.
Volgens cijfers van de AESC groeide de omzet wereldwijd gemiddeld met twaalf procent, en nam het aantal vacatures ook geleidelijk toe in de meeste sectoren en landen. Opvallender dan dat is dat het aantal gezochte topmanagers met 38 procent toenam.
Herstel
Vooral in de financiële sector werden nieuwe managers en directeuren gezocht. Ook in de IT en industrie steeg het aantal vrijkomende managementfuncties. Het lijkt er daarmee op dat de sectoren die het hardst getroffen zijn door de crisis, herstel beginnen te vertonen.
Daadkracht en groei
De grote vraag is of deze groei blijvend zal zijn. Dat hangt er volgens de onderzoekers vooral vanaf of de gevreesde ‘double dip’ plaats zal vinden. In ieder geval heeft het tekort aan talent, dat al speelde voor de recessie, er nu toe leidt dat organisaties weer strategisch denken. Om te kunnen groeien zijn ze momenteel op zoek naar managers die zowel operationele daadkracht met zich meebrengen als praktisch leiderschap. De speurtocht naar nieuw managementtalent wordt geleid door ondernemingen die vers bloed en verfrissende inzichten zoeken. Het is hen immers duidelijk geworden dat hun denkwijze van voor de recessie niet meer volstaat. Deze verschuiving begint in de Raad van Bestuur, waar steeds meer leden de methodieken van het verleden ter discussie stellen.
Europa blijft achter
Wat de regionale ontwikkelingen betreft, lijkt Noord Amerika het eerst uit de recessie te komen, gevolgd door Azië en andere opkomende economieen. Europa blijft nog enigszins achter.
Bron:Management Issues