Drie tips om die tweede sollicitatieronde met succes door te komen
13 augustus 2010 -
U hebt een eerste sollicitatieronde achter de rug en u wordt gebeld met een uitnodiging voor de tweede ronde. U denkt bij uzelf: ‘Dat is mooi, maar ik heb al met vijf mensen gesproken en dacht dat het zo goed ging dat ik die baan wel zou krijgen. Wat willen ze nu nog meer?’
Gevraagd worden voor de tweede ronde is zeker goed nieuws en hr-afdelingen kunnen tal van redenen hebben om nog een sollicitatieronde in te lassen. Ze willen bijvoorbeeld dat ook hun leidinggevenden kennis met u maken en u goedkeuren. Ze willen dat u praat met enkele mensen van de afdeling om te kijken of u in het team past. Of ze hebben een paar kandidaten over en kunnen echt nog geen keuze maken.
Jerome Young, oprichter van www.AttractJobsNOW.com, geeft op Forbes drie tips om met vlag en wimpel te slagen voor die tweede ronde.
1. Evalueer uw eerste ronde
U heeft iets gezegd of gedaan waardoor u uitgenodigd bent voor de volgende ronde. Analyseer wat u heeft gezegd over uw kennis en ervaring en probeer erachter te komen wat zoveel indruk heeft gemaakt. Bedenk ook alvast waar ze nog twijfels bij zouden kunnen hebben. Ga de tweede ronde vol vertrouwen in over uw sterke kanten, en bereid goede antwoorden voor op vragen die u de eerste keer misschien niet optimaal wist te beantwoorden.
2. Ken uw gesprekspartners
In uw uitnodiging staat waarschijnlijk met wie u zult gaan praten. Doe wat onderzoek naar deze mensen zodat u weet wie u tegenover u krijgt. Zoek uit hoe lang ze al voor het bedrijf werken, in welke functies, waar ze eerder hebben gewerkt en waar ze hun opleiding hebben gevolgd. Heeft u iets gemeen met een van hen, dan kan dat een goede ijsbreker zijn. Mensen vinden het altijd positief als u uw huiswerk hebt gedaan.
3. Zorg voor een tweemaandenplan
Tijdens het eerste gesprek heeft u al verteld dat u de juiste capaciteiten voor de baan hebt. in de tweede ronde wilt u bewijzen dat u de beste kandidaat bent. Een van de beste manieren om dit te doen is een tweemaandenplan voor de onderneming te presenteren. Houd het simpel en vertel hoe u binnen twee maanden ingewerkt wilt zijn en uw eerste resultaten wilt boeken. Welke onderneming wil nu geen snelle resultaten? Als u ook nog kunt onderbouwen hoe u die gaat behalen, heeft u de baan zo goed als binnen.
Tijdens sollicitatiegesprekken maak ik vaak diverse situaties mee. Kom ik bij een werkgever binnen. Heb mijn zaken heel goed voorbereid. Krijg je ineens te horen dat de klik er niet was. Vraag je door over de klik, daar krijg je geen antwoord op. Steeds vaker vraag ik mij af of werkgevers over het algemeen, uitzonderingen zijn er zeker, wel eerlijk zijn naar de sollicitant over de terugkoppeling. Ik ervaar als je doorvraagt, dat ze zo moeten zoeken naar een antwoord. Ik krijg het beeld dat ze het spontaan aan het verzinnen zijn. Ben je als werkgever goed voorbereid bij de afwijzing na een gesprek richting de kandidaat, dan weet je toch ongeveer wat de reden is..... Toch?
Grappig stukje, maar zeer Utopisch. Realiteit van de waan van de dag? Mensen die per week 10 tallen keren reageren op vacatures. Merendeel uiteraard zzp-ers want wie een baan heeft blijft daar, vanzelfsprekend, met handen, voeten en superglue aan vasthouden.
Dagelijkse praktijk is dat op die kleine poel van vacatures er momenteel krankzinnige veel mensen reageren. De praktijk? Momenteel, laatste meting Juni 2010, is er nog geen 9% die de moeite neemt de reflectanten een reactie te sturen.
Klaarblijkelijk is dat een mode verschijnsel want niemand kan mij wijs maken dat de BV NL de toppers onder die 8%-9% heeft zitten waarvoor dit artikel is bedoeld.
Ik heb het dan ook niet over die 23% tot 24% waar vacatures plots, zonder verdere opgaaf van redenen, terug worden getrokken. ik heb het dan ook niet over die 30%+ vacatures die werkelijk te gek voor woorden zijn waar men, een 1001 poot, van verschillende disciplines uiteraard, voor vrijwel niets wil hebben.
Want uiteraard hebben we nog steeds te maken met een crisis en ondanks prachtige woorden van mensen uit het bancaire wezen, dat het allemaal weer de goede kant op gaat, lees even .... ''wij kunnen momenteel onze zakken weer heel aardig vullen van uw centen'', is de praktijk beduidend anders, helaas.
Als je dan inderdaad tot die lucky few behoord, heel misschien dat dan deze 3 voor u zullen gaan gelden. Tot die tijd is het blijven proberen en maar hopen op een treintje dat voorbij komt rijden waar je als gewaardeerd en gekwalificeerd kandida[a]t[e] op weet te springen.
Prachtige bijbels zijn er vol geschreven voor HR afdelingen maar de kern van dit betoog, waar zit de werkelijke kennis om de juiste kandida[a]t[e] uit die hele stapel te kunnen trekken?
Het gaat daar namelijk veel vaker fout dan het werkelijk goed gaat. Waarom? Omdat men vaak geen werkelijk weet heeft van werkelijk menselijk kapitaal. En dat mijn beste lezer[es], is een waarheid als een koe.
RC
Ik kan het artikel wel waarderen en er staan zeker waarheden in, maar het ligt toch allemaal wat genuanceerder dan dat.
Bij twee goede kandidaten is de gun-factor aanwezig, kan een van de kandidaten net even iets meer of minder liggen, kan de manager zich bij een heel goede kandidaat snel bedreigt voelen.
Een goede voorbereiding is altijd belangrijk, maar ben vooral jezelf. Als je voor een tweede gesprek komt dan heeft men al voldoende in je gezien om te bedenken dat jij die baan aankunt. Of je past in het team komt vaak dan nog aan de orde.
Meer dan een gedegen voorbereiding, interesse in het bedrijf (maar dat heb je sowieso al, anders had je niet gereageerd) en op correcte wijze dicht bij jezelf blijven, is belangrijk.
Meer dan dat en bedenken dat je bij twee kandidaten gewoonweg 50% kans hebt, is het niet. Als jij het niet wordt is dat wellicht vervelend, maar was het niet de bedoeling. Geen wrok, zeurend aan de telefoon of wat dan ook, maar fris op zoek gaan naar dat bedrijf dat je wel als de beste kandidaat voor een functie ziet.
Interessant stuk waar ik zeker mijn voordeel mee kan doen. Daarnaast ben ik er een voorstander van altijd een stap vooruit te denken. Ik denk daarom dat tip 2 (met hulp van o.a. Linkedin) en 3 ook voor het eerste gesprek nuttig kunnen zijn. Een andere tip is: Bel na je eerste gesprek onmiddellijk (eerder dan de werkgever) je recruiter voordat hij zijn/haar klant spreekt. Leg nadrukkelijk het verzoek neer om de werkgever (liefst één vd gesprekspartners) inhoudelijke terugkoppeling te vragen. Negatief, positief, zowel als twijfels. De recruiter zal met degelijker info bij je terugkomen.
___ Negatieve punten: ''Ja maar'' heeft nooit zin. Je hoort de beleving van de gesprekspartner en dit is gewoon diens waarheid. Verdedigen naar de recruiter heeft geen zin. Beter is het om te luisteren en proberen te begrijpen om volgende keer te voorkomen.
___ Positieve punten: Goed voor je zelfvertrouwen in een tijd van overwegend afwijzingen. Gebruiken ter versterking van je gespreksstrategie.
___ Twijfels: Een bron van informatie. Die punten kun je gebruiken om in een 2e gesprek op subtiele wijze te ontkrachten.
___ In alle 3 de gevallen kan doorvragen geen kwaad. Zet de emotie (euforie over behalen van deze ronde, of teleurstelling over afwijzing) aan de kant en dwing jezelf door te vragen.
Omdat je de recruiter eerder spreekt dan de werkgever, kun je hem/haar die opdracht meegeven zodat zijn/haar terugkoppelgesprek méér is dan: ''Je kandidaat is door naar de 2e ronde. Hoera.'' Van enthousiasme wordt misschien vergeten naar inhoudelijke terugkoppeling te vragen.
Hierboven staat een reactie van Civile die vermoeid is door het uitblijven van reacties überhaupt en wellicht door één of meer afwijzingen. Begrijpelijk. Maar het is nu oorlog op het sollicitatiefront en je moet zorgen dat je die wint. Dat kan alleen door kwaliteit. Dus door rationeel en positief te blijven werken aan het optimaliseren van je presentatie. Van sollicitatie-mail en cv tot aan laatste gesprek.
________________ Succes! ________________
(meer tips welkom)