De minister van Justitie heeft plannen om een nieuwe rechtsvorm te introduceren voor organisaties die een maatschappelijk belang nastreven: de zogenaamde 'maatschappelijke onderneming'. Deze rechtsvorm kan bijvoorbeeld gebruikt worden door woningcorporaties, zorginstellingen en scholen.
Het wetsvoorstel hieromtrent is in juli 2009 naar de Tweede Kamer gestuurd.
Waarom?
Veel verenigingen en stichtingen hebben zich in de loop der jaren ontwikkeld van kleinschalige instellingen tot grote, professioneel geleide organisaties. De financiële belangen en de eisen die de maatschappij aan de dienstverlening stelt zijn daarmee toegenomen. In de maatschappelijke onderneming zijn zowel het interne toezicht als het overleg met en de verantwoording aan belanghebbenden geregeld. In de vorm van een maatschappelijke onderneming krijgen deze instellingen een nieuwe besluitvormingsstructuur voor belangrijke ondernemingsbeslissingen.
Toezicht
Naast het bestuur heeft een maatschappelijke onderneming een raad van toezicht en een vertegenwoordiging van belanghebbenden. Deze laatste kan bijvoorbeeld uit huurders, cliënten en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven bestaan. De maatschappelijke onderneming wordt vertegenwoordigd door het bestuur . De raad van toezicht controleert, benoemt en adviseert het bestuur en moet belangrijke bestuursbesluiten goedkeuren.