14 maart 2017 - (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag lager gesloten, waarbij beleggers een pas op de plaats maakten in afwachting van de uitslag van de verkiezingen in Nederland en het rentebesluit van de Federal Reserve woensdag.
De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,3 procent op 373,46 punten, de Duitse DAX sloot vlak op 11.988,79 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,5 procent op 4.974,26 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,1 procent lager op 7.357,85 punten.
"Over het algemeen is dit "een cruciale week voor de wereldwijde risicobereidheid", waarbij de tweedaagse vergadering van de Federal Open Market Committee (FOMC), die vrijwel zeker zal besluiten tot een verhoging van de rente, de toon zal zetten voor risicovolle activa in de komende weken", aldus marktanalist Kathleen Brooks van City Index. "De Nederlandse algemene verkiezingen op woensdag markeren de start van een jaar vol politieke risico's voor de eurozone", voegde de marktvorser toe.
De Federal Reserve zal naar verwachting de rente woensdag laat verhogen. Europese aandelenmarkten zijn recent gestegen vanwege het vooruitzicht dat de Amerikaanse economie voldoende is aangesterkt om een renteverhoging aan te kunnen, maar de stap betekent dat de leenkosten voor bedrijven stijgen.
Intussen focust de markt zich verder op de verkiezingen in Nederland, waarbij de markt afwacht of Geert Wilders' extreem rechtse Partij voor de Vrijheid sterk zal presteren.
"De uitslag van de Nederlandse verkiezingen is op zich geen marktbewegend evenement, maar wel van belang voor de mogelijke richting van andere grotere verkiezingen die dit jaar in Europa plaatshebben", zei Brooks. "Als Wilders het woensdag minder goed doet dan verwacht dan kunnen we zien dat de verwachting voor Marine Le Pen van het Franse Front National bij de Franse presidentsverkiezingen in mei afneemt", voegde de marktanalist van City Index toe.
Wat de Franse verkiezingen betreft werd dinsdag bekend dat een formele onderzoeksprocedure is gestart naar presidentskandidaat François Fillon, vanwege beschuldigingen dat hij zijn vrouw een "nep" baan heeft gegeven.
Marktanalist Naeem Aslam van Think Markets UK wees op de stevige daling van het Britse pond, nu handelaren eindelijk de realiteit onder ogen zien wat de Brexit betreft. De marktanalist herhaalde zijn waarschuwing dat wanneer de Britse premier Theresa May Artikel 50 activeert dit een negatieve impact zal hebben op het Britse pond, aangezien de premier in de onderhandeling stapt met een houding dat ze niets heeft te verliezen. "De grootste angst in de markt is wat haar EU-partners zullen zeggen en hoe ze de kwestie zullen aanpakken nu de Brexit realiteit wordt", aldus Aslam.
Voorbeurs kwam uit Azië het nieuws dat de Chinese detailhandelsverkopen in januari en februari met 9,5 procent zijn toegenomen op jaarbasis, wat trager was dan de voorspelde 10,6 procent. De industriële productie bleek juist sterker te zijn toegenomen met 6,3 procent, waar economen rekenden op 6,1 procent.
De inflatie in Duitsland kwam in februari voor het eerst in bijna vijf jaar tijd boven twee procent uit, met 2,2 procent. In Spanje kwam de inflatie wederom uit op 3,0 procent, net als in januari.
De industriële productie van de eurozone steeg in januari met 0,9 procent ten opzichte van december, terwijl de krimp in de voorgaande maand opwaarts werd bijgesteld naar 1,2 procent, wat minder negatief was dan de eerder gemelde krimp van 1,6 procent.
De Duitse ZEW index voor het economisch sentiment kwam uit op 12,8 in maart, waar economen rekenden op 13,0. Het licht tegenvallende cijfer is wel hoger dan de 10,4 van februari.
Olie noteerde dinsdag in het rood. Een april-future West Texas Intermediate daalde 2,2 procent op 47,33 dollar, terwijl een mei-future Brent 1,7 procent lager bewoog op 50,50 dollar. De olieprijzen maakten een flinke draai gedurende de handelsdag na publicatie van het maandelijkse rapport van oliekartel OPEC waarbij de aandacht vooral uit ging naar de overheidscijfers van Saoedi-Arabië die wezen op een aantrekkende productie.
De euro/dollar noteerde op 1,0640. Bij het openen van de beurs bedroeg de stand nog 1,0639. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,0654.
14 maart 2017 - (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag met een verlies gesloten. De AEX index daalde 0,4 procent op 510,06 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,4 procent liet optekenen en voor de AScX juist een plus resteerde van 0,1 procent.
Volgens vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB hadden financials "het lastig", maar vielen de verliezen voornamelijk toe te schrijven aan de lagere olieprijzen, waardoor "van alles mee naar beneden loopt".
De olieprijzen maakten een flinke draai gedurende de handelsdag na publicatie van het maandelijkse rapport van oliekartel OPEC waarbij de aandacht vooral uit ging naar de overheidscijfers van Saoedi-Arabië die wezen op een aantrekkende productie.
Beleggers zijn vooral aan het wachten op het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag. De federal funds rate zal waarschijnlijk met 0,25 procentpunt verhoogd worden naar een bandbreedte van 0,75 tot 1,00 procent. De afgelopen tijd bereidden functionarissen van de Amerikaanse centrale bank de markt hier al op voor en onlangs benadrukte de Fed een spoedige renteverhoging nog in de notulen van de vorige beleidsvergadering.
Naast de berichtgeving rondom de Federal Reserve, kijken de markten woensdag ook uit naar de Nederlandse verkiezingen.
De macro-economische kalender was dinsdag goed gevuld, met cijfers uit diverse Europese landen, de Verenigde Staten en China. In Duitsland passeerden inflatiecijfers en de ZEW index. De consumentenprijzen stegen in februari met 2,2 procent op jaarbasis, na een toename van 1,9 procent in januari en 1,7 procent in december. De ZEW index voor het economisch sentiment steeg in maart naar 12,8, van 10,4 in februari. Economen mikten op een toename tot 13,0.
De industriële productie in de eurozone kwam in januari 0,9 procent hoger uit ten opzichte van december. In de laatste maand van 2016 was er sprake van een krimp van de productie met 1,2 procent, hetgeen beter was dan de 1,6 procent daling die aanvankelijk werd gemeld.
In de Verenigde Staten kwamen cijfers over de producentenprijzen naar buiten. De producentenprijzen stegen in februari op maandbasis met 0,3 procent, na een toename van 0,6 procent in januari. Economen rekenden op een nulgroei. Op jaarbasis stegen de producentenprijzen in februari met 2,2 procent, na een toename van 1,6 procent in januari.
Uit China kwamen eerder op de dag twee cijfers voorbij. De detailhandelsverkopen namen in de eerste twee maanden van dit jaar op jaarbasis met 9,5 procent toe, nadat de verkopen in december nog met 10,9 procent stegen. Er was door geraadpleegde economen een stijging met 10,6 procent verwacht. De industriële productie groeide in de eerste twee maanden op jaarbasis met 6,3 procent, nadat de groei in december nog 6,0 procent bedroeg. Economen mikten hier op een toename met 6,1 procent.
Olie noteerde dinsdag in het rood, ondanks aanvankelijke kleine winsten. Een april-future West Texas Intermediate daalde 2,1 procent op 47,37 dollar, terwijl een mei-future Brent 1,6 procent lager bewoog op 50,53 dollar.
Uit de door Saoedi-Arabië ingediende cijfers bleek dat de productie in februari vergeleken met de voorgaande maand steeg met 263.300 vaten per dag tot 10,01 miljoen vaten. Uit berekeningen van de OPEC zelf bleek juist dat het Arabische land, veruit de grootste olieproducent van het kartel, de productie van januari op februari met 68.100 vaten per dag verlaagde tot krap 9,80 miljoen vaten per dag.
De totale productie van de OPEC daalde van januari op februari met 139.500 vaten per dag naar 31,96 miljoen vaten per dag. In oktober 2016 kwamen in totaal 24 olieproducerende landen, deels niet aangesloten bij OPEC, overeen om de productie in totaal met 1,8 miljoen vaten per dag te verlagen. Het oliekartel ziet zich geconfronteerd met een dilemma om de productie te beperken, aangezien Amerikaanse producenten van schalie-olie en Canadese teerzanddelvers hun productie sterker dan verwacht opvoeren.
De euro/dollar noteerde op 1,0640. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0639 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0654 op de borden.
14 maart 2017 - (ABM FN-Dow Jones) Wolters Kluwer heeft met succes een nieuwe 10-jarige obligatie met een waarde van 500 miljoen euro op de markt gezet. Dit meldde de Nederlandse uitgever dinsdag.
De obligaties, met een looptijd tot 22 maart 2027, werden geprijsd tegen een...
14 maart 2017 - (ABM FN-Dow Jones) Avantium gaat met zijn beursgang komende woensdag op Euronext Amsterdam en Euronext Brussel in totaal 103 miljoen euro ophalen. Dit meldde het chemische technologiebedrijf dinsdag.
Het chemisch technologiebedrijf lanceerde op 6 maart zijn beursgang officieel. Nadat het concern op...
14 maart 2017 - (ABM FN-Dow Jones) Consumentenprijzen in België zijn in februari harder gestegen dan in de voorgaande maand. Dit bleek dinsdag uit cijfers van FOD Economie.
In februari kwam de inflatie op jaarbasis volgens de Europees geharmoniseerde methode uit op 3,3 procent. In januari...
14 maart 2017 - (ABM FN-Dow Jones) De samenwerkende OPEC-landen hebben de olieproductie in februari verder verlaagd, door een lagere productie in Saoedi-Arabië, terwijl de hogere olieprijzen leiden tot een toename van de schalie-olie in de Verenigde Staten. Dit bleek dinsdag uit een maandelijks rapport...
14 maart 2017 - (ABM FN-Dow Jones) Wall Street koerst dinsdag in navolging van alle grote Europese beurzen af op een lagere opening, waarbij beleggers in afwachting zijn van het Fed-rentebesluit op woensdag.
Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren pakweg een half uur voor de openingsbel 0,3 procent lager. Omdat in Amerika de zomertijd is ingegaan en in Nederland nog niet, openen de Amerikaanse beurzen om 14.30 uur Nederlandse tijd.
Deze handelsweek staat geheel in het teken van de Federal Reserve. Vandaag start de tweedaagse beleidsvergadering van de Federal Open Market Committee, die morgen zal worden afgesloten met het rentebesluit.
Op macro-economisch vlak is dinsdag in de Verenigde Staten het ondernemersvertrouwen van het midden- en kleinbedrijf in februari gepubliceerd. Dat vertrouwen ging ten opzichte van januari met 0,6 procentpunt omlaag naar 105,3, waar economen een daling van 0,9 procentpunt hadden verwacht. Dit bleek dinsdag uit cijfers van de National Federation of Independent Business (NFIB). Volgens NFIB is dit echter nog altijd een "erg hoog" niveau.
"Het is bemoedigend om te zien dat de index drie maanden op rij boven de 105 is uitgekomen", zei hoofdeconoom Bill Dunkelberg van de organisatie. "Hoewel het optimisme hoog blijft, is groei nog steeds een probleem vanwege restrictief regeringsbeleid", zo meldde hij verder. "Als de discussies over het beleid op het gebied van gezondheidszorg en belastingen voortgaan zonder actie, dan zal het optimisme vervagen", zo waarschuwde de organisatie.
De producentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in de maand februari gestegen, zo meldde het ministerie van Arbeid dinsdag. De producentenprijzenindex steeg op maandbasis in februari met 0,3 procent. Economen rekenden erop dat er geen verandering zou optreden. In januari stegen de producentenprijzen ten opzichte van de voorgaande maand nog met 0,6 procent. Op jaarbasis stegen de producentenprijzen in februari met 2,2 procent, na een toename van 1,6 procent in januari. De kernprijzen, exclusief voedsel, energie en handel, stegen in februari op maandbasis met 0,3 procent, na een stijging met 0,2 procent in de voorgaande maand. Op jaarbasis bedroeg de stijging 1,8 procent, na een plus van 1,6 procent in januari.
ManpowerGroup verwacht dat in het tweede kwartaal van dit jaar één op de vijf Amerikaanse werkgevers meer personeel op een tijdelijke basis inhuren, wat gelijk is aan hetzelfde kwartaal van 2016. Dit maakte de Amerikaanse uitzender dinsdag bekend met de zogeheten Employment Outlook Survey. Het vertrouwen onder de 11.000 ondervraagde werkgevers blijft volgens Manpower sterk. Het vertrouwen in het kwartaal is het sterkst sinds 2009 en tekende zich in alle Amerikaanse regio's af en in alle sectoren. Van de ondernemers verwacht 73 procent geen wijzigingen. Drie procent verwacht minder mensen aan te nemen, in het tweede kwartaal van 2016 was dat nog 4 procent.
Olie noteerde dinsdag in het rood. Een april-future West Texas Intermediate daalde 1,4 procent naar 47,72 dollar, terwijl een mei-future Brent 1,1 procent goedkoper werd op 50,78 dollar.
De euro/dollar noteerde op 1,0631. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0651 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0654 op de borden.
14 maart 2017 - (ABM FN-Dow Jones) De producentenprijzen in Amerika zijn in februari gestegen. Dit meldde het ministerie van Arbeid in de Verenigde Staten dinsdag.
De producentenprijzenindex steeg op maandbasis in februari met 0,3 procent. Economen rekenden er op dat er geen verandering zou optreden....
13 maart 2017 - (ABM FN-Dow Jones) Op Wall Street zijn maandag zeven van de negen AEX-genoteerde fondsen ten opzichte van het slot in Amsterdam hoger gesloten.
Aegon (0,53%)
ArcelorMittal (0,45%)
ASML (0,14%)
Galapagos (0,08%)
ING Groep (-0,17%)
Philips (0,62%)
RELX (-0,24%)
Royal Dutch Shell (0,08%)
Unilever (0,33%)
Euro/dollar: 1,0654
Op basis van de bovenstaande koersuitslagen...
13 maart 2017 - (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn maandag vrijwel ongewijzigd gesloten, nadat beleggers het moesten zien te stellen met een lege beursagenda.
De toonaangevende S&P 500 index handelde fractioneel hoger op 2.373,47 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 20.881,48 punten en de Nasdaq sloot 0,2 procent hoger op 5.875,78 punten.
De beursagenda bevatte maandag geen agendapunten voor Amerikaanse beleggers, waardoor de ogen al gericht werden op het rentebesluit van de Federal Reserve, dat woensdag naar buiten komt. "Cijfers over de arbeidsmarkt, inflatie en de financiële omstandigheden zijn overtuigende argumenten voor het Federal Open Market Committee om de rente te verhogen", volgens economen van Morgan Stanley.
"Het meest belangrijke is het signaal dat ze [de Fed] geven over verdere verhogingen dit jaar", aldus beleggingsmanager Luke Bartholomew van Aberdeen Asset Management, toevoegend dat zelfs vier verhogingen mogelijk lijkt.
"Beleggers zijn pas net gewend geraakt aan drie [rentestappen dit jaar], dus voorzitter Janet Yellen moet voorzichtig zijn in het signaal dat ze geeft of de markten zullen zich [tegen haar] keren", aldus Bartholomew.
Olie noteerde maandag overwegend in het rood. Een april-future West Texas Intermediate daalde 0,2 procent op 48,40 dollar, terwijl een mei-future Brent onveranderd handelde op 51,37 dollar.
De euro/dollar noteerde op 1,0654. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0666 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0689 op de borden.
Dinsdag staan de Amerikaanse producentenprijzen geagendeerd, evenals het ondernemersvertrouwen van het mkb. Later in de week volgen nog cijfers over de inflatie, de Philly Fed index en het consumentenvertrouwen gemeten door de Universiteit van Michigan.
13 maart 2017 - (ABM FN-Dow Jones) De Federal Reserve zal de rente woensdag opnieuw verhogen nadat de Amerikaanse centrale bank dit in december vorig jaar voor het laatst deed. Dit verwachten door ABM Financial News geraadpleegde economen.
De federal funds rate zal waarschijnlijk met 25 basispunten omhoog gaan naar een bandbreedte van 0,75 tot 1,00 procent. De afgelopen tijd bereidden functionarissen van de Amerikaanse centrale bank de markt hier al op voor en onlangs benadrukte de Fed een spoedige renteverhoging nog in de notulen van de vorige beleidsvergadering.
"Cijfers over de arbeidsmarkt, inflatie en de financiële omstandigheden zijn overtuigende argumenten voor het Federal Open Market Committee om de rente te verhogen", volgens economen van Morgan Stanley.
Afgelopen vrijdag werd bekend dat het aantal banen in de Verenigde Staten in februari met 235.000 stuks is toegenomen, wat beter was dan verwacht. Verder daalde de werkloosheid tot 4,7 procent en steeg de arbeidsparticipatie. Dit is een belangrijke graadmeter voor de Fed in het bepalen van het rentebeleid. Tevens van belang voor de Amerikaanse centrale bank is de ontwikkeling van het uurloon. Op jaarbasis kwamen de lonen 2,8 procent hoger uit.
Qua inflatie ontwikkeling bleek eerder al uit cijfers over januari dat de consumentenprijzen in die maand met 0,6 procent zijn gestegen ten opzichte van december, wat de sterkste stijging markeerde in bijna vier jaar. Actuelere inflatiecijfers over de maand februari verschijnen woensdagmiddag.
Economen van Investec Economics wijzen wel op de iets minder robuuste onderliggende macro-economische data, maar "mogelijk wil de Fed de kans grijpen om de rente te verhogen nu het sentiment sterk is."
13 maart 2017 - (ABM FN-Dow Jones) Talpa Holding heeft meer aandelen Telegraaf Media Groep gekocht en daarmee zijn belang fractioneel verhoogd. Dit maakte het mediabedrijf van John de Mol maandag nabeurs bekend.
Talpa kocht 199.984 aandelen TMG tegen een gewogen gemiddelde prijs van 6,50 euro....
13 maart 2017 - (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen maandag af op een vrijwel ongewijzigd slot, nadat beleggers het moesten zien te stellen met een lege beursagenda.
De toonaangevende S&P 500 index handelde fractioneel lager op 2.372,28 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 20.879,65 punten en de Nasdaq noteerde 0,2 procent hoger op 5.872,87 punten.
De beursagenda bevatte maandag geen agendapunten voor Amerikaanse beleggers, waardoor de ogen al gericht werden op het rentebesluit van de Federal Reserve, dat woensdag naar buiten komt. "Cijfers over de arbeidsmarkt, inflatie en de financiële omstandigheden zijn overtuigende argumenten voor het Federal Open Market Committee om de rente te verhogen", volgens economen van Morgan Stanley.
"Het meest belangrijke is het signaal dat ze [de Fed] geven over verdere verhogingen dit jaar", aldus beleggingsmanager Luke Bartholomew van Aberdeen Asset Management, toevoegend dat zelfs vier verhogingen mogelijk lijkt.
"Beleggers zijn pas net gewend geraakt aan drie [rentestappen dit jaar], dus voorzitter Janet Yellen moet voorzichtig zijn in het signaal dat ze geeft of de markten zullen zich [tegen haar] keren", aldus Bartholomew.
Olie noteerde maandag in het rood. Een april-future West Texas Intermediate daalde 0,2 procent op 48,41 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,1 procent goedkoper werd op 51,32 dollar.
De euro/dollar noteerde op 1,0659. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0666 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0689 op de borden.
Dinsdag staan de Amerikaanse producentenprijzen geagendeerd, evenals het ondernemersvertrouwen van het mkb. Later in de week volgen nog cijfers over de inflatie, de Philly Fed index en het consumentenvertrouwen gemeten door de Universiteit van Michigan.
13 maart 2017 - (ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is maandag voor de zesde opeenvolgende handelsdag lager gesloten.
De olieprijzen bleven daarmee op het laagste niveau sinds november noteren, als gevolg van zorgen dat de groeiende Amerikaanse olieproductie de productiebeperkingen van...