10 juni 2017 - (ABM FN-Dow Jones) D. Lindenbergh heeft een eerste belang in RoodMicrotec gemeld. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 9 juni 2017.
Lindenbergh meldde een kapitaalbelang van 5,15 procent met een dito stemrecht.
10 juni 2017 - (ABM FN-Dow Jones) BlackRock heeft een groter belang in AkzoNobel gemeld. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 8 juni 2017.
BlackRock meldde een kapitaalbelang van 4,10 procent met een stemrecht van 5,08 procent.
Op 6 juni dit jaar meldde BlackRock nog een kapitaalbelang van 3,78 procent met een stemrecht van 4,78 procent.
10 juni 2017 - (ABM FN-Dow Jones) De Implied Volatility Index (IVIx) van de AEX noteerde na het slot op vrijdagavond bij een stand van circa 527 punten op 9,8 procent, circa 4 procent hoger dan een week eerder.
De Implied Volatility Index Percentiel van 1...
10 juni 2017 - (ABM FN-Dow Jones) Talpa Holding is nog altijd van plan om het bod op Telegraaf Media Groep door te zetten en liet zaterdag weten spoedig het biedingsbericht algemeen verkrijgbaar te stellen.
Talpa, van mediamagnaat John de Mol, is bereid om 6,50 euro...
9 juni 2017 - (ABM FN-Dow Jones) Op Wall Street zijn donderdag vijf van de negen AEX-genoteerde fondsen hoger gesloten ten opzichte van het slot in Amsterdam. ASML was de sterkste daler, Galapagos de sterkste stijger.
Aegon (+0,16%)
ArcelorMittal (-0,26%)
ASML (-3,14%)
Galapagos (+1,18%)
ING Groep (+0,36%)
Philips (+0,29%)
RELX (-0,64%)
Royal Dutch...
9 juni 2017 - (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn vrijdag verdeeld gesloten, met een fors lager slot voor technologiebeurs Nasdaq, die bijna 2 procent inleverde na een verkoopgolf bij een aantal grote tech-aandelen. Eerder op de dag leek de sector nog op koers te liggen voor nieuwe records.
De Nasdaq Composite Index verloor 1,8 procent tot 6.207,92 punten, nadat aan het begin van de handelsdag nog een absoluut record werd neergezet op 6.341,70 punten.
De Dow Jones index bleef in positief terrein met een winst van 0,4 procent, tot 21.271,97 punten. De S&P500 index verloor 0,1 procent tot 2.341,77 punten.
Het waren enkele van de populairste namen in technologie, waaronder Apple, AMD, Applied Materials en Micron Technology die de ommekeer in gang zetten.
Apple verloor 3,9 procent, de sterkste koersdaling sinds april 2016. Ook Facebook en Alphabet Inc, het moederbedrijf van Google, leverden ruim 3 procent in. Deze drie aandelen zijn dit jaar al met meer dan 25 procent gestegen en leverden daarmee een belangrijke bijdrage aan de hogere aandelenmarkten.
"Alle drie de aandelen hebben recent nieuwe records neergezet, dus mensen nemen nu een pauze en we zien het geld uitstromen", zei handelaar Doug DePietro van Evercore ISI. "Er is niets in het nieuws dat zegt: verkoop de grote tech-aandelen. Dit is gewoon winstneming, een rotatie naar andere namen."
"Ik denk dat beleggers de waarderingen herbeoordelen", zei derivatenanalist Stacy Gilbert van Susquehanna Financial Group tegen CNBC.
Een van de grootste dalers was NVIDIA, dat 6,5 procent verloor. Het fonds was vorig jaar nog de sterkste stijger in de S&P500-index.
Energiereuzen zoals Exxon Mobil en Chevron incasseerden intussen stijgingen van respectievelijk 1,9 en 2,3 procent, terwijl banken zoals JP Morgan Chase en Bank of America met respectievelijk 2,4 en 3,0 procent stegen.
Het Britse pond ging hard onderuit ten opzichte van de Amerikaanse dollar, met een daling van $1,2957 tot $1,2711 dollar sinds donderdagavond. De koersval van 1,7 procent hing samen met een niet-beslissende uitslag van de Britse parlementsverkiezingen, die meer vragen oproept over het Brexit-proces.
De dollar won terrein op de euro, die koerste rond 1,1197 dollar, 0,18 procent lager dan de 1,1216 dollar donderdagavond.
9 juni 2017 - (ABM FN-Dow Jones) Wall Street stevende vrijdag een half uur voor het sluiten van de markt af op een fors verlies voor technologiebeurs Nasdaq, die bijna 2 procent inleverde na een verkoopgolf bij een aantal grote tech-aandelen. Eerder op de dag leek de sector nog op koers te liggen voor nieuwe records.
De Nasdaq Composite Index verloor 2,1 procent tot 6.190 punten, nadat aan het begin van de handelsdag nog een absoluut record werd neergezet op 6.341,70 punten. Het is de grootste ommekeer van de index binnen een dag sinds 21 maart, volgens cijfers van WSJ Market Data.
De Dow Jones index bleef in positief terrein met een winst van 0,2 procent. De S&P500 index verloor 0,3 procent.
Het waren enkele van de populairste namen in technologie, waaronder Apple, AMD, Applied Materials en Micron Technology die de ommekeer in gang zetten.
De grootste daler was NVIDIA, dat 6 procent verloor. Het fonds was vorig jaar nog de sterkste stijger in de S&P500-index.
Een populaire technologie-indextracker verloor 2,5 procent.
Volgens sommige analisten en marktdeelnemers is de verkoopgolf geen teken van meer betekenisvolle problemen in een sector die dit jaar nog altijd met 17 procent is gestegen.
"Ik denk dat beleggers de waarderingen herbeoordelen", zei derivatenanalist Stacy Gilbert van Susquehanna Financial Group tegen CNBC.
Apple verloor 3,7 procent, de sterkste koersdaling sinds april 2016. Ook Facebook en Alphabet Inc, het moederbedrijf van Google, leverden ruim 3 procent in. Deze drie aandelen zijn dit jaar al met meer dan 25 procent gestegen en leverden daarmee een belangrijke bijdrage aan de hogere aandelenmarkten.
"Alle drie de aandelen hebben recent nieuwe records neergezet, dus mensen nemen nu een pauze en we zien het geld uitstromen", zei handelaar Doug DePietro van Evercore ISI. "Er is niets in het nieuws dat zegt: verkoop de grote tech-aandelen. Dit is gewoon winstneming, een rotatie naar andere namen."
Energiereuzen zoals Exxon Mobil en Chevron incasseerden intussen stijgingen van 2 procent, terwijl banken zoals JP Morgan Chase, Morgan Stanley en Bank of America met 1 tot 2 procent stegen.
Het Britse pond ging vrijdag intussen hard onderuit ten opzichte van de Amerikaanse dollar, met een daling van $1,2957 tot $1,2711 dollar sinds donderdagavond. De koersval hing samen met een niet-beslissende uitslag van de Britse parlementsverkiezingen, die meer vragen oproept over het Brexit-proces.
9 juni 2017 - (ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is vrijdag opgekrabbeld na enkele dagen van dalingen, maar sloot de week af met verlies na een onverwachte toename van de Amerikaanse olievoorraden, die een schaduw wierp op pogingen om de wereldwijde productie in te perken.
Ook...
9 juni 2017 - (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq verloor vrijdag bijna 2 procent en leverde zo de eerder deze week behaalde winst in, door een sterke daling van technologie-aandelen in de middaghandel op Wall Street, wat het gevolg zou zijn van winstnemingen.
De...
9 juni 2017 - (ABM FN-Dow Jones) Galapagos heeft afgelopen week aardig aan beurswaarde moeten inleveren, nadat concurrent AbbVie met het reumamiddel Upadacitinib alle vooropgestelde einddoelen behaalde in een Fase 3 studie, waardoor de farmareus dichterbij een marktlancering komt van het middel.
Met de resultaten neemt AbbVie een voorsprong op het Belgisch-Nederlandse concern, dat deze laatste testen met het eigen middel Filgotinib nog moet afronden. Beide bedrijven testen hun middelen ook als behandelingen voor andere ziektes, zoals de darmziekte van Crohn.
En dat terwijl de twee partijen twee jaar geleden nog samenwerkten aan de ontwikkeling van de potentiële reumabehandeling van Galapagos en alom werd verwacht dat AbbVie de optie om Filgotinib over te nemen en zelf op de markt te brengen, zou uitoefenen.
Dat gebeurde verrassend genoeg niet, hoewel Galapagos zelf niet rouwig was om de verbroken samenwerking. CEO Onno van de Stolpe was destijds vooral opgelucht dat AbbVie de stekker eruit trok. Overigens werken de twee bedrijven nog wel samen in het ontwikkelen van behandelingen tegen taaislijmziekte.
Dat AbbVie Galapagos nu qua tijdspad aftroeft met Upadacitinib, is niet zo gek. Het middel ging eerder de derde onderzoeksfase in. En of het middel beter is dan Filgotinib omdat het nu al aan de gestelde doelen voldoet? Ook dat is glazen bol kijken.
9 juni 2017 - (ABM FN-Dow Jones) Carrefour heeft vrijdag Alexandre Bompard benoemd als nieuwe CEO, waarmee het Franse concern inzet op een inhaalslag in onlineshoppen, zoals de nieuwe topman eerder heeft laten zien bij Fnac Darty.
Georges Plassat, de huidige CEO van het grootste Europese...
9 juni 2017 - (ABM FN-Dow Jones) De financiële sector stond de afgelopen week nadrukkelijk in de kijker. Zowel KBC Groep als ING Groep lieten mooie stijgingen zien in Brussel en Amsterdam. De verzekeraars deden het minder goed. Ageas maakte een pas op de plaats en NN Group eindigde in het rood.
Een belangrijk moment voor de sector was deze week de redding van het noodlijdende Banco Popular door Santander.
Santander neemt Popular over voor 1 symbolische euro via een veiling door het Single Resolution Board van de Europese Unie en het Spaanse nationale reddingsfonds voor banken. De Europese Commissie zei woensdag dat er voor de overname geen Spaanse staatssteun is gebruikt en ook de Europese belastingbetaler draait niet op voor de redding.
De Europese Centrale Bank verklaarde dat de liquiditeitspositie van de zesde bank van Spanje recent aanzienlijk was verslechterd. "Dit leidde tot de conclusie dat de bank in de nabije toekomst niet meer in staat zou zijn geweest zijn schulden te betalen of aan andere verplichtingen te voldoen", aldus de ECB.
Financiële waarden deden het vervolgens goed op de beurzen. Aandelen van banken en verzekeraars haalden opgelucht adem.
"Het is geen verrassing", stelde marktstrateeg Laurent Frings van Aberdeen Asset Management. "Het is vooral een testcase voor de Single Resolution Board", zei de marktvorser, die geen verdere problemen voorziet voor het Europese bankensysteem.
Handelaren slaakten een zucht van opluchting: zelfs voor een bank met zeer slechte papieren bleek er bereidheid tot een redding. Dit betekent dat ook indien er een andere bank in de problemen komt, er vermoedelijk door de Europese Centrale Bank in samenwerking met de markt een oplossing zal worden gezocht.
"Met de redding van het Spaanse Banco Popular door Santander is er een probleemdossier opgelost, een zorg die men opzij kan schuiven. Het worden geen toestanden zoals in Italië met meerdere interventies van de politiek en de ECB”, aldus onafhankelijk beleggingsadviseur Gert De Mesure. “Dit herstel van het vertrouwen binnen de bankensector is belangrijk", aldus de beursexpert.
Vervolgens besliste de ECB op donderdag om haar communicatie rond het rentebeleid licht bij te stellen. In plaats van een langere tijd van lagere rentetarieven op huidig of zelfs lager niveaus, liet de ECB de verwijzing naar lagere niveaus ditmaal achterwege.
"Dat is nieuw. Niet wereldschokkend, eerder een reality check met de betere economische cijfers", zo zei marktanalist Elwin de Groot van Rabobank in een reactie tegen ABM Financial News. De analist sprak van een "babystapje" van de ECB richting een normalisering van het monetaire beleid.
Aangezien lage rentes geen goed nieuws vormen voor de financials, werd de nieuwe insteek van de centrale bank goed opgepakt.
9 juni 2017 - (ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag hoger gesloten. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,3 procent tot 389,90 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,8 procent op een stand van 12.815,72 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,7 procent tot 5.299,71 punten. De Britse FTSE 100 won 1,0 procent tot 7.527,33 punten.
Alles draaide vrijdag om de uitslag van de Lagerhuisverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. De Conservatieven van premier Theresa May wonnen die, maar verloren wel hun absolute meerderheid in het parlement. Dat was volgens marktvorsers een bittere pil voor May die de vervroegde verkiezingen juist wilde gebruiken om die meerderheid verder uit te breiden.
Marktanalist David Madden van CMC Markets UK sprak van een volatiele dag, die eindigde met een greintje hoop voor Theresa May nu zij mogelijk een coalitie met de Noord-Ierse DUP partij kan smeden.
De aandelenmarkten reageerden überhaupt zonder paniek. Het Britse pond voelde wel de pijn van de verkiezingsuitslag. De munt stond voor de eerste exitpoll donderdagavond verscheen op ruim 1,29 dollar en zakte er net na tot 1,27. Vrijdag bij het slot van de Europese aandelenhandel noteerde de munt op 1,2740.
Dit reflecteert volgens kenners vooral de onzekerheid rondom de Brexit onderhandelingen die nu is ontstaan. "Instabiele Britse regering moet Brexit-onderhandelingen gaan voeren, waardoor het proces nog complexer lijkt te worden en het risico van een ‘no-deal’ scenario toeneemt. [Het] pond verliest mogelijk verder terrein als markten [een] ‘no-deal’ gaan inprijzen", volgens economen van ABN AMRO.
De euro/dollar koerste rond het slot in Europa op 1,1187, ten opzichte van een stand van 1,1176 bij de openingsbel vanochtend.
De olieprijs steeg. Een juli-future West Texas Intermediate noteerde rond het slot in Europa 0,9 procent hoger op 46,04 dollar, terwijl een augustus-future Brent 1,0 procent hoger bewoog op 48,34 dollar.
Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Franse industriële productie in april onverwacht is gedaald. Toch ligt de tweede economie van de eurozone er goed bij want de Franse centrale bank stelde zijn groeiverwachting voor dit jaar opwaarts bij van 1,3 naar 1,4 procent. Ook de Bundesbank werd positiever over de Duitse economie. Beide centrale banken verlaagden in het spoor van de ECB wel de inflatieverwachtingen.
Duitse handelscijfers toonden een verdeeld beeld. De export daalde in april maar de import nam toe. Net als de Franse centrale bank verhoogde ook de Bundesbank de groeivooruitzichten. Verder bleek dat de Britse industrie in april minder produceerde dan verwacht. Amerikaanse groothandelsvoorraden daalden in april.
9 juni 2017 - (ABM FN-Dow Jones) Het bestuur van Air France vreest dat een stemming over de vorming van een budgetmaatschappij onder de leden van de pilotenvakbond SNPL kan leiden tot verwarring, omdat de luchtvaartmaatschappij niet akkoord is met één van de opties. Dit...