2 januari 2018 - (ABM FN-Dow Jones) Wall Street lijkt de eerste handelsdag van 2018 met winst te gaan sluiten. Circa een half uur voor het sluiten van de handel noteerden de Dow Jones en de S&P 500 index 0,3 en 0,7 procent hoger, terwijl de Nasdaq index zelfs 1,4 procent won.
Veel nieuws was er nog niet. Uit cijfers van Markit bleek dat de Amerikaanse industrie in december in een hoger tempo groeide dan een maand ervoor. De inkoopmanagersindex steeg van 53,9 naar 55,1. Hiermee kwam de index op het hoogste niveau sinds maart 2015. Ook in Europa en China toonden de inkoopmanagers zich optimistisch.
De euro/dollar werd verhandeld op 1,2053. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2061 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag noteerde het muntpaar op 1,1996.
Volgens valutaspecialist Bart Hordijk van Monex Europe handelde de euro/dollar in de laatste maanden van 2017 binnen een bandbreedte van 1,16 tot 1,20. Nu test de munt de bovenkant van deze bandbreedte. "Voor het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank in 2014 van start ging, was de bandbreedte 1,20 en 1,40", bracht Hordijk in herinnering.
Olie werd dinsdag iets goedkoper. De februari-future voor een vat ruwe olie daalde op de New York Mercantile Exchange 0,05 dollar, of minder dan 0,1 procent, naar 60,37 dollar. Afgelopen jaar steeg olie circa 12 procent in prijs.
Aan het einde van het jaar waren verstoringen van twee belangrijke pijpleidingen aanleiding voor een prijsstijging. Inmiddels zijn de problemen bij de ontplofte Libische pijpleiding en de haarscheurtjes aan de Forties pijplijn in de Noordzee opgelost.
Verder lijkt de politieke onrust in Iran vooralsnog niet heel veel gevolgen te hebben voor de olieprijs. Iran zei ook dat de productie niet geraakt wordt. Energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO zei tegen ABM Financial News er geen rekening mee te houden dat de onrusten de productie inderdaad zullen schaden, hetgeen ook de heersende gedachte in de markt is. "Maar... als het escaleert, en de productie wel wordt beperkt, dan zal het effect groot zijn", waarschuwde Van Cleef.
Analisten van SEB menen zelfs dat een grootschalige verstoring van de Iraanse olieproductie de prijs voor een vat Brent tot boven de 100 dollar per vat kan tillen.