4 december 2017 - (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag hoger gesloten. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,9 procent tot 387,47 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 1,5 procent op 13.058,55 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 1,4 procent op 5.389,29 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,5 procent hoger op 7.338,97 punten.
De Europese beurzen kregen maandag een stevige steun in de rug, nadat de Amerikaanse Senaat dit weekend het belastingplan van president Donald Trump aannam. Alleen de Democraten en de Republikeinse Rob Corker uit Tennessee stemden tegen, waardoor er een kleine meerderheid voor het plan stemde. Er liggen momenteel verschillende versies van het belastingplan bij de Amerikaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden.
Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat moeten het nu eens worden over één enkele belastingwet voordat deze aan president Donald Trump toegestuurd kan worden ter ondertekening. Daarmee komt Trump één van zijn belangrijkste verkiezingsbeloften na: bedrijfsvriendelijke belastinghervormingen, waaronder een fors lagere vennootschapsbelasting, en lagere individuele belastingen.
Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets waarschuwde er echter voor dat de belastingwet geenszins een gedane zaak is, aangezien de wet van de Senaat anders is dan die van het Congres. Dit betekent volgens hem dat een definitieve versie waarschijnlijk zal worden herzien en vervolgens door beide huizen zal worden aangenomen voordat deze door de president ter ondertekening wordt verzonden.
Tegelijkertijd werd afgelopen weekeinde vooruitgang geboekt in de Brexit-onderhandelingen. De Britse premier Theresa May had maandag een ontmoeting met de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, in Brussel.
Kort voor het sluiten van de markten meldde Juncker dat het vandaag niet meer zal lukken om tot een volledig akkoord te komen. Over twee van de drie onderwerpen kon geen overeenstemming worden bereikt. De drie onderwerpen waar een akkoord over bereikt moet worden, zijn de rechten van burgers, de Ierse grens en de financiële regeling.
"Zowel May als Juncker spraken net hun vertrouwen uit dat het gaat lukken voor de EU-top van medio december. Ze gaan dus in ieder geval naar de buitenwacht toe niet met bad blood uit elkaar. Dat is ’t goede nieuws van vandaag", zei marktanalist Stefan Koopman van Rabobank tegen ABM Financial News in een eerste reactie.
Maar ondanks het optimisme van Juncker en May, denkt de markt er duidelijk anders over volgens Koopman. "Voorlopig houdt de onzekerheid dus aan met een zwakker pond tot gevolg."
Koopman denkt dat de bal vooral bij May ligt. "Het is duidelijk dat May de opdracht van Juncker heeft meegekregen om met DUP te gaan onderhandelen met als inzet een status aparte."
Tot slot werd bekend dat Mario Centeno, de huidige minister van Financiën van Portugal, per 13 januari Jeroen Dijsselbloem opvolgt als voorzitter van de Eurorgroep.
Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de producentenprijzen in de eurozone in oktober op jaarbasis zijn gestegen, maar minder hard dan in september. De producentenprijsindex steeg in oktober op jaarbasis met 2,5 procent, na een stijging van 2,8 procent een maand eerder. Op maandbasis stegen de producentenprijzen in oktober ook, met 0,4 procent.
Olie noteerde maandag in het rood. Een januari-future West Texas Intermediate daalde 1,2 procent tot 57,68 dollar, terwijl een januari-future Brent 1,4 procent lager bewoog op 62,96 dollar.
De euro/dollar noteerde op 1,1856. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1860 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1896 op de borden.