24 november 2017 - (ABM FN-Dow Jones) Value8 is er na een queeste van maanden dan toch in geslaagd een goedkeurende handtekening van accountant Mazars te krijgen onder de jaarrekening 2016. Zonder slaag of stoot ging dit niet.
CEO Peter Paul de Vries kondigde de goedkeurende verklaring aan in een lange "persoonlijke en openhartige" brief aan zijn aandeelhouders.
Eind april dacht De Vries de handtekening van accountant Onno Opzitter in de tas te hebben. Maar daags voor de definitieve ondertekening gooide een krantenartikel roet in het eten.
Het Financieele Dagblad meldde dat BK Group, een deelneming van Value8, onder andere betrokken zou zijn bij een verdachte transactie omtrent de beeld- en sponsorrechten van de Argentijnse international Angel di Maria.
Value8 werd naar eigen zeggen "midscheeps" geraakt en Opzitter stelde dat hij door de ontstane twijfels de jaarrekening niet kon afronden. Daarvoor wilde de accountant eerst een onafhankelijk onderzoek laten plaatsvinden.
In tegenstelling tot wat De Vries dacht, duurde dit uiteindelijk tot oktober 2017. “Hoewel er best verbeterpunten aan het licht kwamen, konden wij op basis van dat feitenonderzoek concluderen dat de berichten in de media over BK ongefundeerd waren”, zo schreef De Vries in zijn brief aan zijn aandeelhouders.
De accountant wilde vermoedelijk geen risico lopen en liet daarom onder meer een forensisch onderzoeker de kwestie BK analyseren. Dit kostte veel tijd en was daarmee ook een kostbare exercitie. De Vries lijkt weinig bereid om al deze kosten voor rekening van Value8 te laten komen.
Echter met het onderzoek naar BK was de kous nog niet af. De accountant wilde namelijk ook inzicht in de prestaties van Value8 in 2017, de zogenoemde current trading, en dit leverde naast de door Value8 zelf aangekondigde posten voor Ceradis en HeadFirst Source nog eens een tweetal afwaarderingen op.
Op Ceradis werd 0,76 miljoen euro afgeboekt, waar Value8 eerder al waarschuwde dat dit wel eens 1,5 miljoen euro kon zijn. Verder was er een negatieve bijstelling van 0,32 miljoen euro voor HeadFirst Source, 0,86 miljoen euro voor AmsterdamGold en 0,84 miljoen euro voor BK. Deze laatste bijstelling heeft volgens Value8 "niets te maken met het afgeronde onderzoek". De afboekingen voor het goudbedrijf en het trustkantoor moesten worden gedaan omdat deze twee "onder prognose" presteren, aldus De Vries.
De topman zei in een toelichting dat hij van mening is dat de economische waarde van BK duidelijk hoger ligt dan waarvoor het nu in de balans staat.
In totaal deed Value8 voor krap 2,5 miljoen euro aan non cash afboekingen. Hoewel deze slaan op 2017, worden ze in de jaarrekening van 2016 verantwoord. Dit leidde tot een verlies toewijsbaar aan aandeelhouders van 1,7 miljoen euro, flink meer dan het 0,8 miljoen euro verlies dat aanvankelijk door Value8 werd gemeld.