10 november 2017 - (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft afgelopen week 1,4 procent ingeleverd, op een slotkoers van 547,32 punten.
De macro-economische agenda was redelijk gevuld, maar de meeste aandacht ging toch uit naar de stroom aan bedrijfscijfers. Deze updates leverden dan ook wederom stevige koersuitslagen op, zowel naar boven als beneden.
"Het is een mooi kwartaal geweest", zei analist Corne van Zeijl van Actiam vrijdag voor de camera van ABM Financial News op Beursplein 5. In Europa waren er 10 procent meer meevallers dan tegenvallers, aldus de marktkenner.
Op macro-vlak kregen beleggers maandag inzicht in de stand van de Europese dienstensector in oktober. De Duitse, Spaanse en Italiaanse dienstensectoren groeiden afgelopen maand minder hard, maar in Frankrijk ging het tempo juist omhoog. In de gehele eurozone namen de activiteiten in een lager tempo toe.
Later in de week bleek de Europese Commissie flink positiever over de groeivooruitzichten. In de herfstprognose van Brussel stond dat de groei van het bruto binnenlands product dit jaar naar verwachting zal uitkomen op 2,2 procent voor de eurozone, terwijl eerder werd gerekend op een groei van 1,7 procent. Voor volgend jaar is de raming 2,1 procent, in plaats van 1,8 procent.
Volgens de Commissie presteert de Europese economie dit jaar "aanzienlijk" beter dan verwacht, mede door een opverende particuliere consumptie, een sterkere groei overal ter wereld en een dalende werkloosheid. Ook de investeringen nemen toe in een context van gunstige voorwaarden voor financiering en een opleving van het vertrouwen in de economie nu de onzekerheid aan het wegtrekken is, aldus Brussel.
Er werd evenwel opgemerkt dat er nog steeds "erg zwakke" plekken in de arbeidsmarkt zijn, met een "ongebruikelijk" lage stijging van de lonen. "De groei van het bbp en de inflatie zijn dus nog altijd afhankelijk van beleidsondersteuning."
Verder was er nieuws uit het Midden-Oosten, dat altijd impact heeft op de olieprijs. Vorig weekend bleek kroonprins Mohammed bin Salman tientallen prinsen, minister en oud-bewindslieden te hebben gearresteerd.
Volgens Salman vanwege corruptie, maar volgens experts moet het eerder als een poging worden gezien van de kroonprins om zijn machtsbasis te versterken.
"De olieprijs is gestegen nu de macht in Saoedi-Arabië aan het verschuiven is naar kroonprins Mohammed bin Salman, aldus analist David Madden van CMC Markets.