20 oktober 2017 - (ABM FN-Dow Jones) De AEX is deze week licht gedaald. Met een slotstand van 544,63 punten op vrijdag sloot de Amsterdamse hoofdgraadmeter deze week 0,3 procent lager.
In het algemeen was het qua sentiment een aardige beursweek. In Amerika werden opnieuw beursrecords gebroken en ging de Dow Jones index door de 23.000 punten. Toch vraagt marktanalist Hussein Sayed van FXTM zich af hoeveel opwaarts potentieel er over is. "De huidige bullmarkt wordt naar mijn idee gedreven door hebzucht en speculatie, wat een indicatie kan zijn dat we in het laatste stadium zitten van deze opwaartse trend."
De all time highs op Wall Street werden gesteund door in het algemeen solide kwartaalresultaten van zwaargewichten als Goldman Sachs, IBM en Netflix.
De AEX bleef een groot deel van de week goed liggen. Pas donderdag kwam de Amsterdamse hoofdgraadmeter in de problemen toen Unilever tegenvallende kwartaalresultaten presenteerde. Marktanalist Ron van der Does wees op de weging van Unilever van ruim 15 procent. Dat de cijfers van het levensmiddelenconcern slecht werden ontvangen, was terug te zien in de AEX index, aldus de marktvorser.
De euro stond onder druk vanwege het politieke tumult in Spanje. Catalonië schepte geen duidelijkheid over zijn onafhankelijkheidsstatus. De Catalaanse leider Carles Puigdemont verklaarde dat hij wil onderhandelen met Madrid, maar dat de onafhankelijkheid zal worden uitgeroepen wanneer dit niet gebeurt. De centrale regering liet in een reactie weten dat men zaterdag artikel 155 in werking zal stellen. Op basis hiervan wordt Catalonië simpel gezegd onder curatele gesteld en gedwongen weer de regels van de centrale regering in Madrid te volgen.
De dollar werd deze week gestuwd door de speculatie over via volgend jaar voorzitter is van de Federal Reserve. De termijn van de huidige voorzitter Janet Yellen loopt in februari 2018 af en het is nog lang niet zeker dat president Donald Trump haar zal voordragen voor een nieuwe termijn. Donderdag had Trump een ontmoeting met Yellen over haar toekomst. De kans dat hij een echte havik zal benoemen, dus een voorstander van renteverhogingen, lijkt de markt als groter in te schatten, waarop de Amerikaanse greenback deze week dus steeg.
Olie beleefde een volatiele week. Aanvankelijk steeg de olieprijs door onrusten in Irak, wat één van de grootste olieproducenten van de OPEC is. Winstnemingen zorgden er richting het eind van de week echter voor dat de olieprijs weer onder druk kwam te staan.
Op macro-economisch vlak waren er geen hele spannende publicaties. Chinese groeicijfers toonden een lichte vertraging tussen het tweede en derde kwartaal, maar de groei van 6,8 procent was wel licht boven verwachting. Op het partijcongres van de Chinese Communistische Partij verklaarde premier Xi dat China de komende jaren verder economisch wil hervormen, waarbij de overheid een grotere rol krijgt en met name de torenhoge schuldenberg van China omlaag gebracht moet worden.