4 oktober 2017 - (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag licht lager gesloten, terwijl de politieke onrust in Spanje nog niet van tafel is.
De AEX eindigde 0,1 procent lager op 541,65 punten. Ook de AMX sloot in het rood.
De situatie in Catalonië, dat de onafhankelijkheid wil uitroepen na een referendum dat door de Spaanse regering niet wordt erkend, moet niet worden onderschat, zei vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management. Als de regio zich onafhankelijk van Spanje verklaart, leidt dat tot instabiliteit in Europa, en dat is nooit goed voor de financiële waarden.
De aandelen van banken en verzekeraars in de AEX stonden woensdag dan ook onder druk.
"Verder is het een afwachtende markt. Ik denk dat we een kleine correctie gaan krijgen, bijvoorbeeld tot 537 punten", zei Van Eerden. "De trend is echter nog steeds positief."
De vermogensbeheerder ziet een beetje vermoeidheid bij beleggers. "We hebben nog maar weinig mensen die zeggen: koop nog wat bij."
De omzetten waren laag. Handelaren zijn met shortposities aan het testen of de markt omlaag kan, zei Van Eerden, die dit wel zei te begrijpen. "De mogelijkheden zijn daar wat groter dan de kans dat de markt verder door blijft stijgen".
Toch is de markt volgens hem erg stabiel, met rode en groene fondsen redelijk in evenwicht.
Een fonds dat last heeft de lage volatiliteit is Flow Traders. "Dat aandeel blijft maar dalen en dat heeft een verklaring. Het bedrijf kan in deze efficiënte markt, die haast niet beweegt, maar weinig marge maken", zei Van Eerden. "Het wachten is totdat de markt een flinke tik omlaag krijgt." Dat ziet de vermogensbeheerder echter voorlopig niet gebeuren.
Het Amerikaanse banenrapport aanstaande vrijdag zou kunnen tegenvallen, maar is niet het belangrijkste waar de markt naar kijkt. Dat zijn toch eerder de uitspraken Amerikaanse president Donald Trump, bijvoorbeeld over de schuld van Puerto Rico, die voor onrust zorgen, meent Van Eerden.
Op macro-economisch terrein bleek woensdagmiddag dat de olievoorraden vorige week onverwacht sterk zijn gedaald. Olie maakte vervolgens het verlies van woensdagochtend goed en noteerde na het sluiten van de Europese aandelenmarkten in het groen. De november-future op een vat West Texas Intermediate stond 0,3 procent hoger op 50,52 dollar en Brent werd 0,1 procent duurder op 56,07 dollar.
Eerder bleek uit cijfers Markit Economics dat de activiteiten in de dienstensector van de eurozone in september in een hoger tempo zijn toegenomen. De Italiaanse dienstensector groeide afgelopen maand minder hard, maar in Duitsland, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk ging het tempo juist omhoog. De samengestelde inkoopmanagersindex van de landen in de eurozone steeg in september van 55,7 naar 56,7, zoals verwacht werd. Verder bleken de detailhandelsverkopen in de eurozone met 0,5 procent te zijn gedaald in augustus ten opzichte van een maand eerder.
De Amerikaanse inkoopmanagersindex van ISM steeg van 55,3 in augustus naar 59,8 in september. Eerder bleek dat de inkoopmanagersindex voor de dienstensector, zoals die wordt gemeten door Markit Economics, in september juist daalde van 56,0 naar 55,3. In de markt wordt de lezing van ISM echter meestal als maatstafgevend beoordeeld.
De euro/dollar noteerde maandag richting bij het sluiten van de Amsterdamse beurs op 1,1758. Dinsdagavond bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen verhandelde het muntpaar nog op 1,1751 en bij de start van de handelsdag in Amsterdam stond het muntenpaar op 1,1769.
Volgens valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO heeft de euro/dollar nog wel wat neerwaartse potentie richting de 1,15.