29 september 2017 - (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag hoger gesloten. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,5 procent tot 388,16 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 1,0 procent op 12.828,86 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,7 procent op 5.329,81 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,7 procent hoger op 7.372,76 punten.
De Europese aandelenmarkten koersten vrijdag af op de beste maand van het jaar, na een reeks positieve data en een rally van de bankensector, vanwege de verwachting dat het monetaire beleid verkrapt zal worden.
De Europese benchmark The Stoxx Europe 600 schommelde vrijdag echter tussen lichte winsten en verliezen. Op maandbasis koerste de pan-Europese index af op een stijging van circa 3,4 procent, de sterkste maand sinds december 2016. Op kwartaalbasis steeg de index in het derde kwartaal circa 1,9 procent, waarmee de index herstelt van een verlies van 0,5 procent in het tweede kwartaal.
"Het algehele herstel in het eurogebied wordt almaar sterker, terwijl mensen steeds optimistischer worden over de wereldeconomie. De bedrijfswinsten over het tweede kwartaal waren ook goed en mensen lijken optimistisch over het derde kwartaal en de daarop volgende kwartalen", zei marktanalist Craig Erlam van Oanda.
Hij waarschuwde echter dat er nog steeds een aantal dingen verkeerd kunnen gaan, waaronder de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de eurozone en het fragiele economisch herstel in Zuid-Europa.
"Maar we lijken eindelijk op een punt te zijn, waarbij de voorspoed hoopgevender is dan de tegenspoed en dit kan de aandelenmarkten blijven ondersteunen", voegde hij toe, "zelfs als de ECB zijn steun inperkt, wat op zichzelf een teken is van vertrouwen in de toekomst", aldus Erlam.
Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Duitse detailhandelsverkopen in augustus licht zijn terug gelopen met 0,4 procent. Op jaarbasis stegen de detailhandelsverkopen in augustus wel, met 2,8 procent.
Verder daalde de Duitse werkloosheid en stegen de Franse consumentenprijzen in september op jaarbasis in een licht hoger tempo.
In de eurozone kwam de inflatie in een voorlopig cijfer over september uit op 1,5 procent, wat onder de verwachting was van 1,6 procent.
Britse groeicijfers over het tweede kwartaal toonden een stijging van 1,5 procent, waar eerder nog 1,7 procent werd gerapporteerd. De zwakkere groeidata zetten verdere druk op het Britse pond, die zo'n half procent verloor ten opzichte van de Amerikaanse dollar, op 1,3377.
De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1821. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1792 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1787 op de borden.
Olie noteerde vrijdag verdeeld. Een november-future West Texas Intermediate daalde 0,2 procent tot 51,44 dollar, terwijl een november-future Brent 0,1 procent hoger bewoog op 57,45 dollar.