31 augustus 2017 - (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn donderdag hoger gesloten. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,8 procent tot 373,88 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,4 procent op 12.055,84 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,6 procent op 5.085,59 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,9 procent hoger op 7.430,62 punten.
Met name grondstofaandelen trokken de indexen donderdag in positief territorium, na beter dan verwachte macro-data uit China, terwijl retailers onder druk stonden na een winstwaarschuwing van de Franse supermarktketen Carrefour.
De regionale benchmark Stoxx Europe 600 index sloot desondanks af met een daling op maandbasis van 1 procent, waarmee de index al drie maanden op rij daalt. De Europese aandelenmarkten stonden afgelopen maand onder andere onder druk vanwege de sterke euro, die recent ten opzichte van de dollar op zijn hoogste niveau in twee jaar noteerde.
De markt kreeg donderdagochtend een reeks inflatie- en werkloosheidscijfers uit de eurozone te verwerken. Met name de ontwikkeling van de consumentenprijzen in de regio was voor de markt en de koers van de euro iets om goed op te letten. Uit voorlopige cijfers bleek dat de inflatie in augustus is aangetrokken tot 1,5 procent, van 1,3 procent in juli. De cijfers zijn van belang voor het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank. In Frankrijk stegen de consumentenprijzen deze maand ook harder dan in juli, wat eveneens gold voor Italië.
Werkloosheidscijfers in de de eurozone toonden in het algemeen een stabiele trend. In de muntunie als geheel bleef de werkloosheid staan op 9,1 procent in juli, en daarmee het laagste niveau sinds februari 2009. In Duitsland bleef de voor seizoensinvloeden gecorrigeerde werkloosheid ook gelijk op 1,7 procent, maar dan in de maand augustus.
Markanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets sprak van bemoedigende [inflatie] data, waardoor het euro-dollar-paar steeg. De data bevestigden dat de inflatie in de eurozone verbeterd, waardoor de ECB verder onder druk komt te staan om het stimuleringsbeleid te gaan inperken.
Perbureau Reuters meldde daarentegen op basis van bronnen dat beleidsmakers van de Europese Centrale Bank bezorgd zijn over de sterke stijging van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar waardoor de kans dat het kwantitatieve verruimingsprogramma langzaam wordt uitgefaseerd, toeneemt.
De euro/dollar noteerde op 1,1878. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1902 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1883 op de borden.
Olie noteerde donderdag in het groen. Een oktober-future West Texas Intermediate steeg 2,4 procent tot 47,03 dollar, terwijl een oktober-future Brent 2,4 procent hoger bewoog op 52,05 dollar.