23 augustus 2017 - (ABM FN-Dow Jones) De beurs in Amsterdam is woensdag, net als omringende aandelenmarkten, lager gesloten, waarbij beleggers het rustig aan deden in aanloop naar Jackson Hole. De AEX index verloor 0,5 procent tot 519,36 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,6 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,1 procent.
"De financiële markten zijn in afwachting van het Jackson Hole Symposium later deze week, dat een mogelijkheid voor centrale banken biedt om beleidswijzigingen aan te kondigen. Financiële zwaargewichten zoals Mario Draghi en Janet Yellen staan in de schijnwerpers, waarbij markten hun toespraken nauwkeurig zullen bestuderen om te kijken of ze nieuwe inzichten bevatten over het monetair beleid en renteverhogingen", zei analist Lukman Ottunuga van FXTM.
Draghi hield woensdag in Duitsland al een speech, maar daar kwam weinig nieuws uit naar voren. Marktanalist Elwin de Groot van Rabobank zei tegen ABM Financial News dat er feitelijk niets in de speech stond dat enige relevantie voor de markten heeft, althans op korte termijn. Samengevat zei Draghi volgens De Groot dat de wereld onzeker en veranderlijk is, maar dat de centrale bank blijft leren.
Jens Weidmann, voorzitter van de Duitse Bundesbank, zei woensdag tegen Börsen-Zeitung dat hij in de inflatievooruitzichten geen reden ziet om het huidige opkoopprogramma van de ECB te verlengen tot na december 2017.
Zowel de Franse als de Duitse industrie groeit deze maand in een hoger tempo. Dit geldt ook voor de Duitse dienstensector, maar de Franse dienstensector moest een versnelling terugschakelen.
“De Duitse locomotief versnelt al weer”, concludeerde senior financial economist Tom Simonts van KBC.
De samengestelde inkoopmanagersindex voor de muntunie kwam op het hoogste niveau in twee maanden uit, op 55,8, waar dit in juli nog 55,7 was. Economen rekenden op een cijfer van 55,4 voor augustus.
De samengestelde inkoopmanagersindex voor Amerika steeg ook, waarbij de dienstensector harder groeide, maar de industrie juist wat langzamer.
Woensdag werd ook bekend dat er in Amerika in juli minder nieuwe woningen zijn verkocht. De daling van 9,4 procent was sterker dan verwacht.
Uit voorlopige cijfers van de Europese Commissie bleek dat het consumentenvertrouwen in de eurozone in augustus licht is verbeterd, al bleef de indicator nog wel in negatief terrein staan.
De euro/dollar noteerde op 1,1812. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1753 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1761 op de borden.
Olie noteerde woensdag in het groen, nadat uit het Amerikaanse olierapport een daling van de voorraden bleek. Dit was ook verwacht. Een oktober-future West Texas Intermediate steeg 1,0 procent tot 48,30 dollar, terwijl een oktober-future Brent 1,0 procent hoger bewoog op 52,41 dollar.