26 mei 2017 - (ABM FN-Dow Jones) De AEX kwam deze week nauwelijks van zijn plaats. De slotstand op vrijdag was 528,03 punten, tegen 526,92 een week geleden.
Er was deze handelsweek weinig actie op het Damrak, met een magere macro-economische agenda en een kwartaalcijferseizoen dat ten einde liep plus Hemelvaart, waardoor de nieuwsstroom minder spannend was dan de afgelopen weken.
Evenwel blijft het onderliggende sentiment op de beurzen positief. Volgens vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management zien beleggers weinig risico's, ook omdat de Europese economie blijft groeien en de euro er sterk bij ligt. Dat beleggers positief zijn, bleek ook uit de nieuwe recordstanden voor de S&P 500 en de Nasdaq.
De euro bleef in het algemeen goed liggen ten opzichte van de dollar, bewegend in een bandbreedte van 1,1150 tot 1,1250.
Het werd vooral de week van de olie, met op donderdag de lang verwachte vergadering van de OPEC. Dat het kartel de bestaande productie afspraken zou verlengen was al duidelijk en dit met negen maanden zou zijn, tot maart 2018, leek ingecalculeerd. En dus was er voor oliebeleggers weinig verrassing meer en daalde de olieprijs. Volgens sector-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO kijken handelaren enkel naar de impact van het akkoord op de olieprijzen van vandaag, terwijl de genomen maatregelen bedoeld zijn om de markt in balans te brengen in de komende zes tot negen maanden. Marktanalist Ron van der Does van IG wees erop dat het niet terecht is om te denken dat de uitkomst van de OPEC vergadering teleurstellend is. "Op langere termijn mag dan ook verwacht worden dat de olieprijs weer zal herstellen", aldus de marktvorser.
Op macro-economisch vlak was er ook aandacht voor de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve, hoewel er weinig verrassends stond in de verslaglegging. De Amerikaanse centrale bank lijkt wat verdeeld over het tempo van verdere renteverhogingen maar in het algemeen gaat de markt nog steeds uit van een volgende renteaanpassing bij de komende vergadering in juni.
Een verlaging van de Chinese kredietstatus door Moody's, de eerste sinds 1989, kon vooral op kritiek van Beijing zelf rekenen maar beleggers waren niet zo onder de indruk, met name omdat de redenen die Moody's gaf voor de verlaging van Aa3 naar A1, namelijk de tragere economische groei en de hoge schuldenberg, allang bekend zijn.
Amerikaanse groeicijfers die vrijdag verschenen waren beter dan verwacht. In het eerste kwartaal groeide de economie in de Verenigde Staten met 1,2 procent, bleek uit een nieuwe raming. Dat was beter dan de groei van 0,7 procent die eerder werd gemeld.
De grootste economie moet de komende jaren doorgroeien en de regering Trump mikt daarbij op een groei van 3 procent in 2021, bleek deze week uit begrotingsvoorstellen. Dit moet onder meer worden bewerkstelligd door belastingverlagingen en omvangrijke investeringen die gecompenseerd worden door forse bezuinigingen, met name binnen de gezondheidszorg. De Amerikaanse president Trump zelf ging afgelopen week voor het eerst naar het buitenland en schaarde zich onder andere wereldleiders bij een NAVO ontmoeting in Brussel en een G7 top in Italië.