4 mei 2017 - (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,6 procent tot 528,44 punten, terwijl de AMX een winst van 0,8 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,9 procent.
Het Damrak eindigde donderdag stevig in de plus, gesteund door beter dan verwachte kwartaalresultaten van indexzwaargewicht Royal Dutch Shell. Daarnaast putte de markt hoop uit de positieve toon van de Federal Reserve in de toelichting op het rentebesluit. De Amerikaanse centrale bank veegde zwakke economische data terzijde en concludeerde dat de vertraging van de economische groei in het eerste kwartaal waarschijnlijk slechts tijdelijk van aard is.
"De markt heeft echter in de loop van de dag wel een deel van de winst van Shell zien vervliegen, met name door de fors lagere olieprijs", aldus beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus. De beleggingsadviseur concludeerde echter dat de index er nog steeds mooi bij ligt. Volgens Schutte is het al maanden niet meer voorgekomen dat de markt op dagbasis pakweg 1 tot 3 procent inleverde.
"Europese macrodata zien er prima uit en ook de bedrijfsresultaten zijn beter dan verwacht", concludeert Schutte.
De focus verschuift volgens de beleggingsadviseur inmiddels naar het Amerikaans banenrapport vrijdag, waarbij naast de groei van het aantal banen tevens zal worden gelet op de loonontwikkeling. Hogere lonen drukken de winstmarges van bedrijven. "Vooralsnog maakt de markt zich daar nog niet zo'n zorgen over", aldus Schutte.
De markt kreeg donderdag een reeks inkoopmanagersindexen te verwerken. De samengestelde inkoopmanagersindex voor de eurozone steeg in april op maandbasis van 56,4 naar 56,8. De indexen voor Frankrijk en Duitsland lieten evenwel een vertraging van de groei zien.
Spanje en Italië publiceerden donderdag inkoopmanagersindexen voor de dienstensector. In Spanje was in april sprake van een versnelling van de groei in bedrijvigheid in de dienstensector, hetgeen ook het geval was in Italië en het Verenigd Koninkrijk.
De detailhandelsverkopen in de eurozone stegen in maart op maandbasis met 0,3 procent. Op jaarbasis was sprake van een stijging van 2,3 procent.
Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de week eindigend op 29 april daalde met 19.000 naar 238.000 steunaanvragen.
Het tekort op de Amerikaanse handelsbalans nam af van 43,76 miljard dollar in februari naar 43,71 miljard dollar in maart. De export en import daalden in maart met respectievelijk 0,9 en 0,7 procent.
Tot slot werd bekend dat de orders geplaatst bij Amerikaanse fabrieken in maart op maandbasis stegen met 0,2 procent, tegenover een stijging van 1,2 procent een maand eerder.
Olie noteerde donderdag in het rood. Een juni-future West Texas Intermediate daalde 2,8 procent tot 46,48 dollar, terwijl een juli-future Brent 2,7 procent lager bewoog op 49,44 dollar. ABN AMRO wees als verklaring op een combinatie van tegenvallende effecten van de productieverlaging door oliekartel OPEC, aanhoudende productiestijging van schalie-olie in de Verenigde Staten en blijvend hoge voorraden ruwe olie.
De euro/dollar noteerde op 1,0942. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0886 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0891 op de borden.