Bedrijfscijfers, inkoopmanagersindexen en banenrapport in verschiet
30 april 2017 - (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat een drukke week tegemoet, met een flink aantal bedrijven dat de boeken weer opengooit.
Maar niet alleen bedrijfsresultaten vullen de agenda, ook de nodige macro-economische data staan op de rol. Maandag, wanneer het Damrak de deuren gesloten houdt in verband met de Dag van de Arbeid, staan de inkoopmanagersindexen voor de industrie in eigen land, maar ook in Japan en Amerika geagendeerd.
Afgelopen vrijdag bleek dat de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal met slechts 0,7 procent groeide, terwijl er op 1,0 procent was gerekend.
"De markten waren voorbereid op een relatief zwak cijfer", nuanceerde marktanalist Philip Marey van Rabobank, toevoegend dat het cijfer hoger was dan wat de Atlanta Fed voorspelde.
Marey noemde de consumptie heel zwak, maar verklaarde dit door te wijzen op de weersomstandigheden. De investeringen door bedrijven en investeringen in woningen waren sterk, aldus de marktanalist.
De Federal Reserve zal volgens Rabobank weinig waarde hechten aan het groeicijfer en het afdoen als "statistische ruis". Het zal de Fed niet weerhouden om de rente nog eens te verhogen dit jaar, aldus Marey. Woensdagavond staat het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank op de agenda. Voorzitter Janet Yellen zal evenwel geen toelichting geven, en ook nieuwe economische ramingen zijn er niet. Rabobank denkt dat de Fed dan ook niet in actie zal komen.
Voor dit jaar gaat de markt uit van drie verhogingen, inclusief de rentestap van afgelopen maart. Sommige haviken in het bestuur van de Fed hintten zelfs op vier verhogingen. Bij Rabobank rekent Marey slechts op twee verhogingen, waarbij de tweede pas in december volgt.
Dinsdag, als de Europese beurzen hun deuren weer openen, volgen de inkoopmanagersindexen voor de meeste Europese landen. Afgelopen donderdag besloot de Europese Centrale Bank om niet in actie te komen. In zijn toelichting op het rentebesluit kwam voorzitter Mario Draghi evenwel redelijk optimistisch uit de hoek.
De neerwaartse risico's zijn volgens de ECB verder afgenomen. Uit recente data bleek volgens de centraal bankier dat het cyclische herstel steeds sterker wordt. Daarbij wees Draghi onder meer op de ontwikkeling van de inkoopmanagersindex, die op het hoogste niveau in jaren staat. Markit publiceerde eerder deze maand een stijging van de samengestelde inkoopmanagersindex voor de eurozone naar 56,7, de hoogste stand in 6 jaar tijd.
"Het herstel was broos en ongelijk en is nu breedgedragen en sterk", concludeerde Draghi, die echter toevoegde dat monetaire steun nog altijd nodig is.
"De euforie op financiële markten is begrijpelijk gezien het feit dat de Europese economie momenteel sterk draait. Het vertrouwen onder bedrijven en consumenten blijft zeer sterk, de Economische Sentiment Indicator van de Europese Commissie steeg deze maand zelfs naar 109,6, het hoogste niveau sinds augustus 2007. Als de politieke onzekerheid wegebt, kan dit duiden op een positieve verrassing qua economische groei in 2017", zo stelde econoom Bert Colijn van ING.
Donderdag volgen de inkoopmanagersindexen voor de dienstensector en op vrijdag zal wereldwijd worden uitgekeken naar het maandelijkse banenrapport in Amerika. Zondag 7 mei volgt de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen, waarin Emmanuel Macron en Marine Le Pen het tegen elkaar opnemen.
"Met Emmanuel Macron in de tweede ronde is het risico op een frexit fors afgenomen. De peilingen voor de tweede ronde, die in de eerste ronde trouwens zeer accuraat waren, laten een sterke voorsprong van meer dan twintig procentpunten voor Macron zien", aldus Colijn van ING vrijdag.