14 april 2017 - (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs had de week voor Pasen vooral te kampen met geopolitieke spanningen. Met een slotstand van 515,77 punten op donderdag, verloor de AEX op weekbasis 0,6 procent.
Met Pasen voor de deur was het voor beleggers een korte handelsweek. Vrijdag bleven de beursvloeren wereldwijd leeg vanwege Goede Vrijdag en komende maandag, Tweede Paasdag, zal dat beeld niet veel anders zijn, hoewel Wall Street dan wel open is.
Geopolitieke spanningen bepaalden deze week de stemming. Nadat Amerika eind vorige week onverwacht kruisraketten afvuurde op een Syrische luchtmachtbasis als vergelding voor de gifgasaanval, liet het deze week zijn zwaarste niet-nucleaire bom vallen op een tunnelcomplex van IS in Afghanistan. Daarnaast is ook de situatie op het Koreaans schiereiland gespannen met over en weer dreigementen tussen Noord-Korea en Amerika.
"De markt begint langzamerhand iets zenuwachtiger te worden, wat af te lezen is aan de toenemende volatiliteit", zei beleggingsspecialist Youri Sleutel van onlinebroker Lynx over het algemene sentiment.
Op macro-economisch vlak waren er weinig uitschieters voor een markt die verder gebukt ging onder lage volumes. De Duitse ZEW-index die het economisch sentiment weergeeft, steeg sterker dan verwacht, terwijl de Amerikaanse detailhandelsverkopen iets minder sterk afnamen dan voorzien. Daar stond in Amerika een onverwachte daling van de consumentenprijzen tegenover.
In de Verenigde Staten werd het kwartaalcijferseizoen afgetrapt met cijfers van financiële zwaargewichten als JPMorgan Chase, Citigroup en Wells Fargo.
De olieprijs wist op weekbasis te stijgen maar bleef gevangen in een krappe bandbreedte. Hoewel beleggers positief zijn over de verwachte verlenging van de productiedeal tussen de OPEC en een aantal landen buiten het kartel, zijn er ook zorgen over de vraag naar olie en de toegenomen Amerikaanse schalieproductie.
De euro bewoog deze week hoger ten opzichte van de dollar. De Amerikaanse president Donald Trump verklaarde dat de greenback te sterk werd en hij gaf aan een voorstander te zijn van een lage rente. Hierop kwam de dollar onder druk te staan.