6 april 2017 - (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,3 procent tot 516,30 punten, terwijl de AMX en AScX vlak sloten.
Vermogensbeheerder Cees Smit van Today's Groep wijst op de druk eerder op de dag vanwege het bericht uit de Verenigde Staten dat de Federal Reserve waarschijnlijk nog dit jaar gaat beginnen met het verlagen van de balans. De centrale bank heeft momenteel een portefeuille in treasury's en onderliggende hypothecaire leningen ter waarde van 4,5 biljoen dollar. "Later op de dag was toch weer sprake van een licht herstel, hoewel ik daar niet echt een specifieke reden voor zag in de markt", aldus Smit. De aandacht zal vrijdag volgens de vermogensbeheerder met name uitgaan naar het Amerikaans banenrapport, dat zal volgens hem meer duidelijkheid geven over de richting van de markt.
Beleggers moesten het doen met een matig gevulde beursagenda. De Duitse fabrieksorders stegen in februari met 3,4 procent op maandbasis, na een afname van 6,8 procent in januari. Een voorlopig cijfer wees voor januari nog op een afname met 7,4 procent. De verwachting voor februari lag op een stijging met 3,5 procent op maandbasis. Volgens econoom Thomas Strobel van UniCredit vertegenwoordigde de stijging van de fabrieksorders vooral een technische correctie na de achteruitgang afgelopen maand. Strobel zag daarnaast dat de binnenlandse vraag "significant herstelde", terwijl de buitenlandse vraag afvlakte.
Verder trok een toespraak van president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank de aandacht, waarin de centraal bankier stelde dat de risico's voor het economisch herstel in de eurozone neerwaarts gekanteld blijven en dat de inflatieverwachting afhankelijk blijft van voortzetting van het huidige monetair beleid. Met de toespraak dempte Draghi de verwachtingen dat de ECB op korte termijn een vermindering van de monetaire verruiming zal aankondigen.
De Tsjechische centrale bank besloot om de koppeling tussen de kroon en de euro los te laten en daardoor zal de munt weer bewegen in reactie op vraag en aanbod in de markt. "De CNB staat gereed om zijn instrumenten te gebruiken om mogelijke excessieve fluctuaties van wisselkoersen te verzachten", aldus de Czech National Bank.
Vanochtend werd al bekend dat de Nederlandse inflatie in maart uitkwam op 1,1 procent op jaarbasis, beduidend lager dan de stijging van 1,8 procent in februari. De inflatie daalde vooral door de prijsontwikkeling van kleding vanwege uitverkoop.
Olie noteerde donderdag in het groen. Een mei-future West Texas Intermediate steeg 1,0 procent tot 51,64 dollar, terwijl een juni-future Brent 0,7 procent hoger bewoog op 54,76 dollar.
De euro/dollar noteerde op 1,0653. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0648 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0675 op de borden.
Vrijdag krijgen beleggers cijfers over de handelsbalans in verschillende landen te verwerken, evenals data over de industriële productie. De meeste aandacht gaat evenwel uit naar het Amerikaanse banenrapport over maart, nadat cijfers van loonstrookjesverwerker ADP woensdag al de verwachtingen overtroffen.