27 maart 2017 - (ABM FN-Dow Jones)De Amerikaanse beurzen stevenen maandag af op een lagere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,9 procent in het rood.
De belangrijkste indexen sloten vrijdag overwegend lager, waarbij op weekbasis de sterkste verliezen in maanden werden geboekt, nadat Trump er vrijdag niet in slaagde een meerderheid te krijgen voor zijn nieuwe zorgstelsel en het wetsvoorstel daartoe introk. "De financiële markten lijken in toenemende mate sceptisch dat Trump zijn beloften, die begin maart de S&P index tot het recordniveau van 2.400 punten stuwden, kan waarmaken", aldus marktanalist Michala Marcussen van Société Générale.
"Beleggers die de huidige waarderingen hebben genegeerd zullen daar opnieuw naar moeten kijken, aangezien de markt "overprijsd" is", aldus marktanalist Hussein Sayed van FXTM. "Bij momentum handel, gedreven door zeer optimistische verwachtingen, is er weinig aandacht voor de waarderingen", voegde hij toe. "Maar als je van mening bent dat Trump's wittebroodsweken voorbij zijn en vorige week als voorbode neemt voor wat gaat komen, ben ik van mening dat sprake zal zijn van een sterke verkoopgolf....een correctie van mogelijk meer dan 10 procent", aldus Sayed.
De rally op de aandelenmarkten sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen werd gedreven door Trump's beloften de economie te stimuleren middels belastingverlagingen en een forse verhoging van de investeringen in infrastructurele projecten.
In Europa was sprake van een negatief sentiment, met een verlies van 0,5 procent voor de breed samengestelde STOXX Europe 600 index, na het debacle in de Verenigde Staten rond de nieuwe zorgwet.
De Aziatische beurzen noteerden vanochtend op verlies. De Japanse Nikkei 225 1,4 lager procent tot 18.985,59 punten en de Chinese Shanghai Composite verloor 0,1 procent op 3.266,96 punten.
Op macro-economisch vlak staan in de Verenigde Staten geen publicaties geagendeerd.
Olie noteerde maandag in het rood. Een mei-future West Texas Intermediate daalde 1,0 procent tot 47,49 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,8 procent goedkoper werd op 50,43 dollar.
De euro/dollar noteerde op 1,0894. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0836 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0798 op de borden.