24 maart 2017 - (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft afgelopen week een kleine stap terug gedaan, nadat vorige week nog een nieuw jaarrecord op de borden kwam te staan. De AEX verloor op weekbasis 0,9 procent op 511,53 punten.
Het negatieve sentiment bleek vooral in de Verenigde Staten, waar de S&P 500 index dinsdag voor het eerst in 110 dagen gedurende de handelsdag meer dan een procent daalde. Beleggingsspecialist Tycho Schaaf van onlinebroker Lynx noemde dit een "natuurlijke reactie" gelet op de enorm lage volatiliteit en een zwak ogende bankensector.
Gelet op de enorm smalle bandbreedte waarin de markt zich beweegt "komt er een moment dat het een keer losgelaten wordt", aldus Schaaf.
Analist Corné van Zeijl noemde de koersdalingen geen grote reden tot zorg en sprak van een "kleine gezonde correctie", waar ook winstnemingen een rol bij spelen.
Beleggers kregen gedurende de week relatief weinig belangrijke macro-economische cijfers te verwerken. De Duitse producentenprijzen namen in februari toe met 3,1 procent, waar een maand eerder de stijging nog 2,4 procent bedroeg.
De Britse inflatie kwam in februari uit op 2,3 procent, na een toename van de consumentenprijzen met 1,9 procent in januari. Economen mikten op een inflatie van 2,1 procent. Het producentenprijspeil nam zelfs met 3,7 procent toe, versus een stijging van 3,6 procent in januari.
In de Verenigde Staten passeerden een reeks woningcijfers. De bestaande woningverkopen daalden in februari met 3,7 procent op jaarbasis, maar de prijs voor een woning steeg wel met 7,7 procent naar gemiddeld 228.400 dollar. Daarmee stijgen de huizenprijzen al 60 maanden op rij.
De Amerikaanse president Donald Trump kwam richting het einde van de week in een moeilijk parket terecht om de nieuwe wet voor de Amerikaanse gezondheidszorg via een stemming erdoor te krijgen. De stemming, die aanvankelijk voor donderdag geagendeerd stond, werd uitgesteld naar vrijdag.
"De moeite van Trump om mensen aan boord te krijgen voor zijn plannen werd grotendeels als reden genoemd voor de koersdalingen wereldwijd, waarbij beleggers dit zien als een teken dat Trump ook moeite zal hebben om zijn investeringsplannen en belastingplannen erdoor heen te krijgen", zei marktanalist Craig Erlam van Oanda.
Sinds de Amerikaanse verkiezingsuitslag in november vorig jaar stegen aandelenkoersen wereldwijd door optimisme over de plannen van Trump om belastingen te verlagen en te investeren in de Amerikaanse infrastructuur.