20 maart 2017 - (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn maandag nipt in het rood gesloten.
De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,2 procent naar 2.373,47 punten, de Dow Jones index eindigde nipt lager op 20.905,86 punten en de Nasdaq sloot fractioneel hoger op 5.901,53 punten.
Beleggers moesten het doen met een matig gevulde beursagenda. De Chicago Fed index, die de ontwikkeling weergeeft van de economie, steeg van een stand van 0,02 negatief in januari naar 0,34 positief in februari. Het driemaands gemiddelde bereikte met een stand van 0,25 het hoogste niveau sinds december 2014.
Volgens president Charles Evans van de Federal Reserve Bank of Chicago bestaat er "een kans" dat de Federal Reserve de rente vier keer zal verhogen, ten opzichte van de huidige verwachting van drie rentestappen in 2017. Dit zei de centraal bankier maandag in New York. Evans benadrukte dat elke monetaire vergadering gebruikt kan worden om de rente indien nodig te verhogen, zelfs zonder een aansluitende persconferentie.
De Federal Reserve verhoogde afgelopen week conform de verwachting de rente met 0,25 procentpunt naar een bandbreedte van 0,75 tot 1,00 procent.
Bij de G-20 top in Duitsland afgelopen weekend was volgens beleggingsstrateeg Ineke Valke van Theodoor Gilissen Bankiers een teleurstelling te vinden met het wegvallen van de "gebruikelijke zin dat landen af zullen zien van protectionisme". "[De Amerikaanse president Donald] Trump kiest met 'America First' voor meer protectionisme en hij wil ook dat valutamanipulatie wordt vermeden."
Volgens strateeg Ilya Spivak van DailyFX "voedt dit de bezorgdheid dat de regering Trump internationale handelsafspraken wil herzien, wat de mondiale groei bedreigt".
Olie noteerde maandag in het rood. Een mei-future West Texas Intermediate daalde 0,8 procent op 48,93 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,2 procent goedkoper werd op 51,66 dollar.
Voor de negende week op rij steeg het aantal Amerikaanse actieve boorplatformen, ditmaal met 14 naar 631, zo bleek vrijdagavond uit cijfers van de Amerikaanse oliedienstverlener Baker Hughes. De stijgende Amerikaanse olieproductie bedreigt de pogingen van oliekartel OPEC om de productie juist te beperken.
De euro/dollar noteerde op 1,0745. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0758 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0734 op de borden.
Dinsdag krijgen beleggers cijfers over de Amerikaanse lopende rekening te verwerken, terwijl uit het Verenigd Koninkrijk inflatiecijfers naar buiten komen. Later in de week zal voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve een speech geven, terwijl op vrijdag de mondiale voorlopige inkoopmanagersindexen verschijnen.