16 maart 2017 - (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag in het groen geëindigd. Op het slot stond er voor de AEX, met een stijging van 0,6 procent, een nieuw jaarrecord van 514,53 punten op de borden. De AMX won 0,6 procent en de AScX steeg 0,3 procent.
Conform de verwachting verhoogde de Federal Reserve woensdagavond de rente met 0,25 procentpunt naar een bandbreedte van 0,75 tot 1,00 procent. Volgens beleggingsspecialist Youri Sleutel van onlinebroker Lynx rekende de markt echter op een iets agressievere toon van de Amerikaanse centrale bank.
"Toch bleef Yellen typisch Yellen en gedroeg zich totaal niet hawkish. Dit zorgde voor opluchting, waar men dus niet het uitgestippelde rentepad hoeft te wijzigen", aldus Sleutel.
Verder werd in Europa ook positief gereageerd op de uitslag van de verkiezingen voor de Tweede Kamer. De VVD is de grootste partij geworden en zal als eerste een poging tot een kabinetsformatie wagen. De PVV van Geert Wilders, waar vooral internationaal ook naar werd gekeken vanwege het opkomend populisme in Europa, won wel zetels ten opzichte van 2012, maar de kans dat de partij in de regering komt lijkt klein. Dit leek een opluchting voor de Europese aandelenmarkten, die de Nederlandse verkiezingsuitslag als graadmeter nemen voor andere aanstaande verkiezingen, zoals in Frankrijk en Duitsland.
"Vandaag reageert de markt met een grote zucht van verlichting. Maar ik denk niet dat de markten veel rust is gegund. De onderliggende oorzaken van de wijdverbreide ontevredenheid zullen weldra weer de kop opsteken", waarschuwde beleggingsstrateeg James Athey van Aberdeen Asset Management.
Na het Amerikaanse rentebesluit en de milde toelichting van Yellen verzwakte de dollar ten opzichte van andere grote valuta. "Daarmee heeft de centrale bank denk ik wel de ideale situatie te pakken. De rente gaat omhoog, maar de dollar wordt niet onnodig sterk gemaakt. Voorlopig is er dus nog geen sprake van pariteit", aldus beleggingsspecialist Sleutel van Lynx.
Ook valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO verwacht dat de dollarzwakte nog even aanhoudt. "Beleggers hebben nog steeds aanzienlijke long posities in de dollar. Mochten zij overgaan tot het deels sluiten van deze posities, dan kan euro/dollar richting 1,10 stijgen en de dollar/yen richting de 110,00 dalen."
Rond de slotbel in Europa noteerde de euro donderdag op 1,0740 dollar. Donderdagochtend stond er een koers van 1,0721 op de borden en woensdagavond voorafgaand aan het rentebesluit noteerde het muntpaar rond de 1,0630.
Olie werd goedkoper nadat de zorgen over de Amerikaanse productie weer de kop opstaken. Een april-future West Texas Intermediate daalde 0,6 procent op 48,57 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,4 procent lager bewoog op 51,62 dollar.
Op macro-economisch vlak was er aandacht voor Europese inflatiecijfers en het rentebesluit van de Bank of England. Uit de inflatiedata bleek dat de consumentenprijzen in de eurozone in februari met 2 procent zijn gestegen op jaarbasis, wat gelijk is aan de doelstelling van de Europese Centrale Bank. Verder liet de Bank of England de rente en het opkoopprogramma ongemoeid. Wel opende de Britse centrale bank de deur naar een aanstaande renteverhoging, volgens economen van Investec Economics.