14 maart 2017 - (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag met een verlies gesloten. De AEX index daalde 0,4 procent op 510,06 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,4 procent liet optekenen en voor de AScX juist een plus resteerde van 0,1 procent.
Volgens vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB hadden financials "het lastig", maar vielen de verliezen voornamelijk toe te schrijven aan de lagere olieprijzen, waardoor "van alles mee naar beneden loopt".
De olieprijzen maakten een flinke draai gedurende de handelsdag na publicatie van het maandelijkse rapport van oliekartel OPEC waarbij de aandacht vooral uit ging naar de overheidscijfers van Saoedi-Arabië die wezen op een aantrekkende productie.
Beleggers zijn vooral aan het wachten op het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag. De federal funds rate zal waarschijnlijk met 0,25 procentpunt verhoogd worden naar een bandbreedte van 0,75 tot 1,00 procent. De afgelopen tijd bereidden functionarissen van de Amerikaanse centrale bank de markt hier al op voor en onlangs benadrukte de Fed een spoedige renteverhoging nog in de notulen van de vorige beleidsvergadering.
Naast de berichtgeving rondom de Federal Reserve, kijken de markten woensdag ook uit naar de Nederlandse verkiezingen.
De macro-economische kalender was dinsdag goed gevuld, met cijfers uit diverse Europese landen, de Verenigde Staten en China. In Duitsland passeerden inflatiecijfers en de ZEW index. De consumentenprijzen stegen in februari met 2,2 procent op jaarbasis, na een toename van 1,9 procent in januari en 1,7 procent in december. De ZEW index voor het economisch sentiment steeg in maart naar 12,8, van 10,4 in februari. Economen mikten op een toename tot 13,0.
De industriële productie in de eurozone kwam in januari 0,9 procent hoger uit ten opzichte van december. In de laatste maand van 2016 was er sprake van een krimp van de productie met 1,2 procent, hetgeen beter was dan de 1,6 procent daling die aanvankelijk werd gemeld.
In de Verenigde Staten kwamen cijfers over de producentenprijzen naar buiten. De producentenprijzen stegen in februari op maandbasis met 0,3 procent, na een toename van 0,6 procent in januari. Economen rekenden op een nulgroei. Op jaarbasis stegen de producentenprijzen in februari met 2,2 procent, na een toename van 1,6 procent in januari.
Uit China kwamen eerder op de dag twee cijfers voorbij. De detailhandelsverkopen namen in de eerste twee maanden van dit jaar op jaarbasis met 9,5 procent toe, nadat de verkopen in december nog met 10,9 procent stegen. Er was door geraadpleegde economen een stijging met 10,6 procent verwacht. De industriële productie groeide in de eerste twee maanden op jaarbasis met 6,3 procent, nadat de groei in december nog 6,0 procent bedroeg. Economen mikten hier op een toename met 6,1 procent.
Olie noteerde dinsdag in het rood, ondanks aanvankelijke kleine winsten. Een april-future West Texas Intermediate daalde 2,1 procent op 47,37 dollar, terwijl een mei-future Brent 1,6 procent lager bewoog op 50,53 dollar.
Uit de door Saoedi-Arabië ingediende cijfers bleek dat de productie in februari vergeleken met de voorgaande maand steeg met 263.300 vaten per dag tot 10,01 miljoen vaten. Uit berekeningen van de OPEC zelf bleek juist dat het Arabische land, veruit de grootste olieproducent van het kartel, de productie van januari op februari met 68.100 vaten per dag verlaagde tot krap 9,80 miljoen vaten per dag.
De totale productie van de OPEC daalde van januari op februari met 139.500 vaten per dag naar 31,96 miljoen vaten per dag. In oktober 2016 kwamen in totaal 24 olieproducerende landen, deels niet aangesloten bij OPEC, overeen om de productie in totaal met 1,8 miljoen vaten per dag te verlagen. Het oliekartel ziet zich geconfronteerd met een dilemma om de productie te beperken, aangezien Amerikaanse producenten van schalie-olie en Canadese teerzanddelvers hun productie sterker dan verwacht opvoeren.
De euro/dollar noteerde op 1,0640. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0639 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0654 op de borden.