3 februari 2017 - (ABM FN-Dow Jones) De AEX is deze week nauwelijks van zijn plaats gekomen en bleef dicht bij de stand van afgelopen vrijdag, op 485,92 punten.
Naast het cijfergeweld van grote bedrijven als ING Groep en Shell, maar ook het Amerikaanse Apple dat de markt mooie cijfers overlegde, was er aandacht voor centrale banken. De Amerikaanse Federal Reserve handhaafde conform de verwachting zijn belangrijkste rente op 0,50 tot 0,75 procent. Voor de Amerikaanse centrale bank gold dat er ook geen nieuw inzicht kwam in wanneer de rente verder wordt verhoogd, en dit was voor de markt toch een teleurstelling, concludeerden marktkenners. Volgens marktstrateeg Lee Ferridge van State Street Global Markets is juni het meest waarschijnlijke moment voor een volgende renteverhoging.
Het sterke banenrapport dat de Amerikaanse overheid vrijdag presenteerde, is vooralsnog niet doorslaggevend, omdat de loongroei tegenviel. Het aantal banen steeg in januari met 227.000 stuks, de werkloosheid nam licht toe tot 4,8 procent en de lonen stegen gemiddeld met 0,03 dollar. Die loonontwikkeling viel tegen, vond marktanalist Philip Marey van Rabobank.
De Bank of England handhaafde deze week net als de Fed de rente. Opvallender was dan ook de flink opwaarts bijgestelde groeiverwachting voor dit jaar. Die kan de Britse centrale bank, in combinatie met de oplopende inflatie, ertoe dwingen om de rente te verhogen. Dat terwijl er net na het EU-referendum die leidde tot de Brexit, in juni vorig jaar, nog werd uitgegaan van mogelijke verdere verlagingen van de rente. Volgens macrostrateeg Michael Metcalfe van State Street Global Markets is het dan ook "niet langer zeker dat monetair beleid voor de rest van 2017 zo accommoderend kan blijven."
De Amerikaanse president Donald Trump bleef ook deze week de gemoederen bezig houden, wat resulteerde in een nerveuze markt. Trump gaat in zijn eerste weken als president voortvarend te werk met zijn economische en protectionistische beleid. Ook qua buitenlandbeleid lijkt Trump een duidelijk andere koers te varen dan zijn voorgangers, met strenge taal richting Iran en kleine diplomatieke rellen met Australië, Duitsland en Mexico. "Trump zal niet snel uit het nieuws verdwijnen", verwacht marktanalist Craig Erlam van Oanda dan ook.
De euro bewoog deze week in een bandbreedte tussen 1,06 laag en net boven de grens van 1,08 dollar. Niet alleen bleken inflatiecijfers uit de eurozone sterk, waardoor de druk op de Europese Centrale bank ook toeneemt, tevens praatte Trump de dollar omlaag door te stellen dat Duitsland de euro manipuleert.
De prijs voor een vat olie bleef opnieuw hangen tussen de 52,00 en 54,00 dollar. Het vertrouwen in de productiebeperking van de OPEC en een aantal niet-leden buiten het kartel houdt aan, maar de Amerikaanse olievoorraden lopen ondertussen op, wat de prijs enigszins binnen de perken houdt.