8 december 2016 - (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden donderdag op nieuwe toppen, een half uur voor het sluiten van de markt, nadat de Europese Centrale Bank aankondigde vanaf april een kwart minder obligaties te gaan inkopen dan op dit moment. Dee centrale bank hield de deur open voor een verdere verlenging van zijn obligatie-inkoopprogramma.
De handel op Wall Street begon wisselvallig. Aandelenbeleggers hoopten de stijgingen van de afgelopen dagen te kunnen voortzetten. De koerswinsten worden geschraagd door de verkiezingswinst van Donald Trump een maand geleden. Wall Street hoopt dat de nieuwe president met beleid doorkomt dat de economische groei stimuleert.
Tegen die achtergrond zijn beleggers vooral optimistisch over de vooruitzichten voor de aandelenmarkten.
De Dow Jones-index steeg 0,4 procent tot 19.630 punten. De index steeg tijdelijk naar een hoogste niveau ooit, op 19.665 punten, geholpen door koersstijgingen bij banken zoals Goldman Sachs, JP Morgan Chase. Ook Disney hielp.
De S&P500-index noteerde een half uur voor het sluiten van de markt 0,2 procent hoger op 2.245, na een tussentijdse top op 2.252 punten. De Nasdaq Composite Index steeg 0,3 procent tot 5.408 punten.
De bewegingen van donderdag drukken een geloof uit dat Trump het op groei gerichte beleid waarmee hij campagne voerde ook echt gaat uitvoeren, dacht analist Doug Cote van Voya Investment Management.
Na verloop van tijd leek de markt de eerdere zwakte af te schudden, na de ECB-vergadering.
"Ik denk dat de grootste kop in de markt de ECB is, omdat het erop lijkt dat ze hun voet van het gaspedaal halen", zei Jack Albin van BMO Private Bank. Volgens Albin heeft de ECB meer invloed op de S&P500 dan de Amerikaanse Fed, omdat de ECB zo veel Amerikaanse beleggingen opkoopt.
Op termijn zal de beslissing van de ECB om minder obligaties te gaan opkopen vanaf april waarschijnlijk positief worden opgevat door sommigen, omdat minder stimulering wijst op gezondere economieën in Europa, dat een grote handelspartner is van Amerikaanse bedrijven.
Valuta reageerden volatiel op de monetaire ontwikkeling. De euro verloor fors terrein op de dollar met een daling van 1,3 procent tot 1,062 dollar.