30 november 2016 - (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag met winst gesloten, waarbij vooral olie gerelateerde fondsen flink stegen, nadat de OPEC woensdagmiddag voor het eerst in acht jaar een akkoord bekendmaakte voor beperking van de olieproductie.
De AEX index steeg 1 procent naar 457,21 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,1 procent naar 651,52 punten liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,2 procent tot 783,50 punten.
De OPEC gaat de productie met 1,2 miljoen vaten per dag inkrimpen tot 32,5 miljoen vaten. De productieverlaging kon volgens OPEC ook rekenen op steun van enkele grote producenten die niet zijn aangesloten bij het kartel. In totaal zullen deze landen hun productie in totaal met 0,6 miljoen vaten per dag terugbrengen, waarbij Rusland zich volgens OPEC al heeft gecommitteerd aan een verlaging van 0,3 miljoen vaten.
"Het ging vandaag natuurlijk allemaal om olie en het feit dat de OPEC toch een akkoord heeft bereikt, is voor mij eigenlijk geen grote verrassing. Ze moesten toch iets", zei analist Corné van Zeijl van Actiam. "Overigens wordt de OPEC steeds minder belangrijk, omdat de olieproductie van landen als de Verenigde Staten en Rusland, die die niet tot de OPEC behoren, groeit", tekende hij daarbij aan.
De marktvorser denkt dat ook de grote stroom, over het algemeen positieve macrocijfers heeft bijgedragen aan het positieve beursklimaat.
Olie noteerde woensdag in het groen. Een januari-future West Texas Intermediate steeg rond 8 procent tot 48,87 dollar, terwijl een februari-future Brent ook rond 8 procent hoger bewoog naar 50,07 dollar.
De euro/dollar noteerde op 1,0584. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0625 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0649 op de borden.
De Nederlandse Staat wil met de veiling van twee kortlopende leningen op 5 december 2 miljard tot 4 miljard euro ophalen, zo meldde het Agentschap van het ministerie van Financiën.
De macro-economische agenda bevatte woensdag wederom een flink aantal cijfers.
In Nederland stegen de producentenprijzen in oktober met 1,5 procent na een afname van 1,2 procent in de maand ervoor. Het aantal uitzenduren in Nederland nam in het derde kwartaal ten opzicht van de drie maanden ervoor met 2,0 procent toe en de omzet steeg met 1,0 procent.
In de eurozone stegen de consumentenprijzen in november op jaarbasis met 0,6 procent tegen 0,5 procent een maand eerder.
In Japan steeg de industriële productie in oktober op maandbasis met 0,1 procent. De detailhandelsverkopen in Duitsland namen afgelopen maand ten opzichte van september met 2,4 procent toe en de werkloosheid bij onze oosterburen daalde in november licht.
In Frankrijk steeg de inflatie van 0,4 procent in oktober tot 0,5 procent deze maand en de producentenprijzen stegen in oktober op maandbasis met 0,8 procent.
Er was een hele reeks macrocijfers in de Verenigde Staten, waarin de persoonlijke inkomens en bestedingen in oktober, die beide toenamen. Het aantal banen in de Verenigde Staten is in november hard gegroeid dan voorzien, bleek woensdag uit cijfers van loonstrookjesverwerker Automatic Data Processing. Afgelopen maand nam het aantal banen in de niet-agrarische private sector toe met 216.000 stuks. Verwacht was een groei van 170.000 banen.
De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gedaald, bleek woensdag uit data van de Energy Information Administration (EIA). In de week eindigend op 25 november daalden de olievoorraden met 0,9 miljoen vaten tot circa 488,1 miljoen vaten.