29 november 2016 - (ABM FN-Dow Jones) In navolging van de meeste Europese beurzen en in aanloop naar de OPEC-vergadering op woensdag sloten de Amerikaanse beurzen dinsdag met winst af.
De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,1 procent naar 2.204,66 punten, de Dow Jones index won ook 0,1 procent tot 19.121,60 punten en de Nasdaq sloot 0,2 procent hoger op 5.379,92 punten.
Olie noteerde dinsdag in aanloop naar de vergadering van oliekartel OPEC van komende woensdag in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen fors in het rood. De januari-future voor een vat ruwe olie sloot dinsdag op de New York Mercantile Exchange 1,85 dollar ofwel 3,9 procent lager op 45,23 dollar.
Een januari-future West Texas Intermediate daalde vlak voor sluiting van Wall Street 3,8 procent naar 45,28 dollar en de februari-future voor een vat Brent daalde 3,6 procent naar 47,41 dollar.
"Als er op de Opec-vergadering geen deal zal worden bereikt, dan worden niet alleen oliefondsen geraakt, maar ook valuta- en aandelenmarkten van het Midden-Oosten tot wall Sreet", zei hoofdanalist Naeem Aslam van Think Markets in MarketWatch.
De marktvorser wees er verder op dat Wall Street kwetsbaar is, omdat het opwaarts momentum voor de aandelen deels is veroorzaakt door herstel van olieprijzen dit jaar.
"Als er geen deal komt zullen de Saoedi's de zo veel olie op de markt dumpen als mogelijk is, zal er een handelsoorlog komen en zij zullen daar niets om geven", aldus Aslam.
Op macro-economisch vlak bleek dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal harder is gegroeid dan uit de voorlopige cijfers naar voren kwam. Dit bleek dinsdag uit een tweede raming van de Amerikaanse overheid. De grootste economie ter wereld groeide in het derde kwartaal met 3,2 procent op jaarbasis. Uit de eerste raming kwam een groei naar voren van 2,9 procent. Economen hadden voor de tweede raming gerekend op een plus van 3,0 procent.
In het tweede kwartaal van dit jaar groeide de Amerikaanse economie nog met 1,4 procent.
Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in november sterker dan verwacht gestegen, bleek dinsdag uit cijfers van The Conference Board. De index voor het consumentenvertrouwen steeg van 100,8 in oktober naar 107,1 in november, nadat consumenten in de voorgaande maand juist nog negatiever gestemd waren. De deelindicator voor de economische verwachtingen voor het komend halfjaar verbeterde op maandbasis van 86,0 naar 91,7.
De huizenprijzen in Amerika zijn in september gestegen, zo bleek dinsdag uit de S&P Case Shiller huizenprijsindex. De nationale index steeg met 0,4 procent op maandbasis. De prijzen in de twintig meest stedelijke gebieden stegen in september met 0,1 procent ten opzichte van augustus, terwijl op jaarbasis sprake was van een stijging van 5,5 procent na een stijging met 5,1 procent in augustus.
Later in de week zal de aandacht onder meer uitgaan naar het Beige Book van de Federal Reserve en het ADP banenrapport op woensdag en het officiële banencijfer vrijdag. Donderdag passeren bovendien nog de mondiale inkoopmanagersindexen van de industrie.
De euro/dollar noteerde op 1,0643. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0607 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0608 op de borden.
De verzwakking van de dollar dinsdag ten opzichte van veel andere valuta is volgens MarketWatch het gevolg van het gedrag van veel valutahandelaren die vinden dat de rally van de Amerikaanse munt, bij de verwachting dat de Federal Reserve de rente in december zal verhogen, overdreven is geweest.
"Ik blijf vertrouwen houden in de dollar en het zou mij niet verbazen als de kracht van de munt later deze week terugkeert", zei hoofdstrateeg Mike O'Rourke van Jones Trading.