21 november 2016 - (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag hoger gesloten, ondanks een kleine dip in de ochtend en na een zeer rustig verlopen middag, met lege handelsboeken en een vrijwel lege beursagenda in de Verenigde Staten.
De AEX index steeg 0,5 procent naar 453,03 punten, terwijl de AMX slechts fractioneel hoger eindigde en de AScX juist 0,2 procent lager sloot.
"Het wordt steeds duidelijker dat marktparticipanten de Trump-realiteit hebben verteerd en wachten op verdere aankondigingen over [de invulling van] het economische team van Trump", zei kunnen Lukman Otunuga van FXTM. Dat zou meer duidelijkheid kan verschaffen over hoe de toekomstig president van de Verenigde Staten de Amerikaanse economie wil gaan leiden.
De enige opvallende beweging maandag was een sterke stijging van het Britse pond, zei valutahandelaar Laurens Maartens van de Nederlandse Betaal- en Wisselmaatschappij. Verder was de beurs vandaag "een beetje een dood vogeltje". Het hogere pond was volgens de valutahandelaar te danken aan uitspraken van de Britse premier May, die net als de Amerikaanse aankomende president Donald Trump vol zou willen inzetten op investeringen om de economie uit het slop te trekken.
Volgens Maartens was het geen duurzame koersstijging op de aandelenmarkten. De orderboek zijn erg leeg deze week, onder meer vanwege de donderdag gesloten Amerikaanse beurzen in verband met de viering van Thanksgiving.
Vanochtend vroeg kwam uit Japan een gedaald exportcijfer over oktober naar buiten. De activiteitenindex van de Federal Reserve van Chicago over oktober kwam in de middag hoger uit dan een maand eerder, maar bleef in negatief territorium.
Voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank zei voor het Europees Parlement in Straatsburg dat het economisch herstel "opmerkelijk veerkrachtig" ongunstige ontwikkelingen heeft opgevangen. Naast de substantiële stimulering door de centrale bank moeten overheden niettemin "substantieel meer doen om structurele hervormingen door te voeren." De toespraak maakte geen indruk op de markt.
Vice-voorzitter Stanley Fischer van de Federal Reserve zei voor de zogeheten Council on Foreign Relations dat de lage productiviteitsgroei in de Verenigde Staten zorgt voor "ongemak" over de toestand van de economie in het land.
De olieprijs steeg opnieuw sterk. Een januari-future West Texas Intermediate dikte 3,6 procent aan naar 48,03 dollar en een vat Brent met levering in januari werd 3,7 procent duurder op 48,58 dollar.
"Er is weer hoop op een OPEC-productiebeperking", zei Maartens. "Maar Trump heeft aangekondigd dat hij zo veel mogelijk fossiele brandstoffen wil gaan oppompen", dus dat zal weinig helpen tegen het huidige overaanbod, meende de marktkenner. Volgens de valutahandelaar blijft de olieprijs tussen 45 en 50 dollar schommelen.
De euro/dollar noteerde op 1,0597 Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0594 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0590 op de borden.