27 september 2016 - (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag met kleine verliezen gesloten. De AEX index daalde fractioneel tot 447,83 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,5 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,3 procent.
Hoewel de handelsdag begon met een kleine winst na de overwinning van Democraat Hillary Clinton in het eerste debat met de Republikeinse rivaal Donald Trump, verdween het positieve sentiment al gauw vanwege onzekerheid omtrent Deutsche Bank en de tanende hoop op een akkoord van grote olieproducenten in Algerije om de productie te bevriezen.
"Het is een vlucht naar veiligheid", wees Frank Bonsee op de "onzekerheid" over de situatie bij Deutsche Bank. Het Duitse tijdschrift Focus meldde afgelopen weekend op basis van bronnen dat bondskanselier Angela Merkel de Duitse bank in het verkiezingsjaar 2017 zeker geen staatssteun zal geven. De Duitse regering noemde de berichtgeving later evenwel speculatief. Deutsche Bank moet mogelijk een miljardenboete betalen aan de Amerikaanse autoriteiten voor de handel in dubieuze hypotheken. Beleggers vrezen dat er een nieuwe kapitaalverhoging nodig zal zijn voor de veelgeplaagde Duitse zakenbank.
"Het is een dusdanig grote bank waar iedereen links mee heeft", meende de handelaar van ABN AMRO. Marktanalist Jasper Lawler van CMC Markets waarschuwde zelfs voor "angst dat Deutsche Bank de Lehman Brothers van Europa wordt".
Olie noteerde dinsdag in het rood. Een november-future West Texas Intermediate daalde 3,2 procent op 44,46 dollar, terwijl een december-future Brent 3,2 procent lager bewoog op 46,41 dollar.
Iran zei dinsdag dat men pas wil denken aan het bevriezen van de productie wanneer Teheran zeker 4 miljoen vaten per dag produceert. "Dan zien we wel verder", zei de Iraanse olieminister Bijan Zanganeh. Het niveau dat de minister aanhaalde correspondeert met het marktaandeel dat Iran had voorafgaand aan jarenlange internationale sancties die de olie-industrie zwaar raakten.
“De strijd over de productieniveaus [in aanloop naar de OPEC vergadering in de Algerijnse hoofdstad Algiers] wordt onverminderd verder gezet”, aldus marktenspecialist Tom Simonts van KBC Bolero.
De macro-economische kalender bevatte onder meer de Duitse importprijzen. In augustus daalden de importprijzen met 2,6 procent op jaarbasis, na een krimp van 3,8 procent in juli en 4,6 procent in juni. De Duitse exportprijzen daalden in augustus met 0,9 procent op jaarbasis. Verder bleek uit cijfers van de Europese Centrale Bank dat de maatschappelijke geldhoeveelheid (M3) in augustus steeg met 5,1 procent. In juli nam de geldhoeveelheid toe met 4,9 procent, wat een lichte opwaartse bijstelling betekende van een eerder gemelde stijging van 4,8 procent.
In de Verenigde Staten bleek dat de bedrijvigheid in de dienstensector in september in een sterker tempo steeg. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector nam toe van 51,0 in augustus naar 51,9 in september. Bovendien zat het consumentenvertrouwen gemeten door The Conference Board in september in de lift. De index voor het consumentenvertrouwen steeg van 101,8 in augustus naar 104,1 in september, nadat augustus al een flinke verbetering had laten zien tot het hoogste niveau in bijna een jaar tijd.
De euro/dollar noteerde op 1,1204. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1245 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1254 op de borden.