23 september 2016 - (ABM FN-Dow Jones) Het Damrak was deze week opnieuw in de ban van het rentedebat, maar ditmaal in positieve zin. Uiteindelijk sloot hoofdgraadmeter AEX vrijdag op 454,48 punten, wat op weekbasis een winst van 3,5 procent betekende.
Het beeld was deze week opnieuw vrij identiek aan de voorgaande weken en het draaide dan ook vooral om het nieuws rondom de grote mondiale centrale banken. Ditmaal was het de beurt aan de Bank of Japan en de Federal Reserve in de Verenigde Staten.
De Japanse centrale bank verraste in zoverre dat enerzijds de belangrijkste beleidsmaatregelen werden gehandhaafd en de rente dus bleef staan op 0,10 procent negatief en het opkoopprogramma op 80 biljoen Japanse yen, maar anderzijds ook werd aangekondigd dat men voor een periode van tien jaar een tarief van rond de nul procent instelt op tienjarige staatsleningen in de hoop hiermee de inflatie te stimuleren.
"Het feit dat de afvlakking van de rendementscurve een beleidswijziging heeft gestimuleerd, kan het begin van het einde van monetaire verruiming inluiden. Juist nu de rentes hun ondergrens hebben bereikt, hebben de aankopen van assets, zeker van staatsobligaties, mogelijk hun hoogste punt bereikt. Andere centrale banken, vooral de ECB, zullen dit met belangstelling volgen", volgens macrostrateeg Michael Metcalfe van State Street.
Naast de Bank of Japan waren beleggers vooral benieuwd naar dat andere rentebesluit, van de Amerikaanse Federal Reserve. De centrale bank deed woensdagavond wat werd verwacht, namelijk het handhaven van de federal funds rate op het tarief van 0,25 tot 0,50 procent. Evenwel werd de markt ook voorbereid op een renteverhoging later dit jaar door middel van de zogenoemde dot plot van de Fed. De verwachte rente-ontwikkeling onder de beleidsfunctionarissen van de centrale bank duidde erop dat de rente dit jaar in elk geval wel één keer omhoog gaat. Het Federal Open Market Committee voorziet aan het eind van 2016 namelijk een rente van gemiddeld 0,625 procent. In de komende jaren zal de rente gestaag oplopen, bleek verder uit die dot plot en het commentaar van voorzitter Janet Yellen.
Markteconoom Philip Marey van Rabobank beaamde dat de Fed de markt voorbereidde op een renteverhoging en dan waarschijnlijk in december. "Dat ze de rente woensdag hebben gehandhaafd, had vooral te maken met het feit dat ze nog meer verbetering willen zien op de arbeidsmarkt, omdat de werkloosheid de afgelopen maanden niet verder is gedaald", aldus de marktvorser. De werkloosheid in Amerika bleef tussen juni en augustus steken op 4,9 procent. Volgens Marey onderstreepte ook de stemverdeling, met drie dissidenten, dat de druk binnen de Fed oploopt om over te gaan tot een renteverhoging.
De dollar kwam na het Amerikaanse rentebesluit onder druk te staan. Van een koers van 1,11 laag aan het begin van de week steeg de euro na het rentebesluit tot boven 1,12.
In aanloop naar de bijeenkomst van de OPEC volgende week woensdag, barstte deze week al het speculeren los over de kans dat er in Algiers iets van een overeenkomst wordt gesloten die uiteindelijk moet leiden tot maatregelen om de oliemarkt weer in balans te brengen. Volgens de laatste berichten zouden Saoedi-Arabië en Iran nog steeds overhoop liggen over de voorwaarden van een eventuele productiebevriezing. Op weekbasis stond olie evenwel hoger, onder meer vanwege een forse daling van de Amerikaanse olie- en benzinevoorraden.