12 september 2016 - (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn maandag met winst aan de handelsweek begonnen, nadat een renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank deze maand minder waarschijnlijk lijkt.
De toonaangevende S&P 500 index steeg 1,5 procent naar 2.159,04 punten, de Dow Jones index won 1,3 procent op 18.325,07 punten en de Nasdaq sloot 1,7 procent hoger op 5.211,89 punten.
"De Amerikaanse aandelenbeurzen combineerden uitgebreide verliezen in de handel voorbeurs met een terugkeer naar positief terrein aan het begin van de handel", aldus marktanalist Jasper Lawler van CMC Markets.
Vrijdag sloot Wall Street fors lager na uitspraken van voorzitter Eric Rosengren van de Federal Reserve van Boston. De centraal bankier met stemrecht in het beleidsbepalende comité van de Fed noemde een verhoging van de rente door de Amerikaanse centrale bank gelet op de huidige omstandigheden goed te verdedigen. Tot nu toe werd Rosengren juist beschouwd als een voorstander van een ruim monetair beleid.
Gouverneur Lael Brainard van de Federal Reserve pareerde de uitspraken van Rosengren maandag evenwel door voorzichtigheid te betrachten in het terugbrengen van het verruimende monetaire beleid, aangezien de verbeterde Amerikaanse arbeidsmarkt nog niet het gewenste effect heeft gehad op de inflatie.
De euro/dollar noteerde op 1,1233. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1217 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1223 op de borden.
Olie noteerde maandag in het groen. Een oktober-future West Texas Intermediate steeg 0,5 procent op 46,09 dollar, terwijl een november-future Brent 0,4 procent duurder werd op 48,19 dollar.
Opnieuw profiteerden de in dollars genoteerde olieprijzen van speculaties over een mogelijk akkoord van olieproducenten om de olieproductie te begrenzen, terwijl ook een zwakkere dollar steun bood. Een akkoord tijdens een vergadering van oliekartel OPEC later deze maand lijkt evenwel geen uitgemaakte zaak, aangezien de OPEC verwacht dat de olieproductie van niet-OPEC landen waarschijnlijk hoger uitkomt in de tweede helft van dit jaar dan eerder voorzien. De vrees om marktaandeel te verliezen zou ertoe kunnen leiden dat een akkoord onder OPEC-leden uitblijft.
Beleggers moesten het maandag doen met een lege beursagenda. Dinsdag staan cijfers over de overheidsbegroting op de rol, later in de week gevolgd door onder meer de nieuwste inflatieramingen, de producentenprijzen, de bedrijfsvoorraden en het consumentenvertrouwen gemeten door de Universiteit van Michigan.