9 september 2016 - (ABM FN-Dow Jones) Amerikaanse aandelenmarkten sloten vrijdag op een verlies, terwijl de slechtste handelssessie werd doorgemaakt sinds de Brexit-stemming. Met de verliezen op vrijdag begon Wall Street de maand met een verlies over de eerste week.
Een daling in de olieprijs raakte energie-aandelen en uitspraken van functionarissen van de Federal Reserve hadden druk uitgeoefend op het sentiment.
De toonaangevende S&P 500 index daalde 2,5 procent naar 2.127,81 punten, de Dow Jones index verloor 2,1 procent tot 18.085,45 punten en de Nasdaq leverde 2,5 procent in tot 5.125,91 punten.
Het weekverlies voor de S&P 500 index bedroeg 2,4 procent, die voor de Dow Jones index 2,2 procent, en de Nasdaq verloor op weekbasis 2,4 procent.
De voorzitter van de Federal Reserve van Boston, Eric Rosengren, die dit jaar stemrecht heeft in het beleidsbepalende comite van de Federal Reserve, sprak uit dat de Amerikaanse centrale bank over kan gaan tot het geleidelijk verhogen van de rentetarieven, als de risico's waar de economie zich mee geconfronteerd ziet stabiliseren. Dit riep vrees op over het tot een einde komen van het versoepelende monetaire beleid.
Het commentaar van Rosengren dreef de dollar sterk hoger, terwijl de yield op de tienjarige Amerikaanse staatsobligatie terugsprong naar niveaus die gezien werden voor de stemming in het Verenigd Koninkrijk op 23 juni over het lidmaatschap aan de Europese Unie, en waarop markten wereldwijd kelderden.
Vrijdag noteerde de dollar bij het slot 0,4 procent hoger op de dollar index, en 0,3 procent tegenover de euro. De euro noteerde op 1,12. De yield op de tienjarige Amerikaanse staatsobligatie steeg 4,7 procent naar 1,67 procent. De yield loopt op, als de prijs daalt, ofwel er minder vraag is naar de als veilig beschouwde belegging.
De prijs van olie heeft vrijdag aan terrein verloren, maar op weekbasis was er sprake van een stijging van ruim 3 procent. De oktober future daalde vrijdag op de New York Mercantile Index 3,7 procent, ofwel, 1,74 dollar, en eindigde op 45,88 dollar per vat.
Op weekbasis bedroeg de prijsstijging 3,2 procent, gestuwd door een forse stijging op donderdag. Donderdag steeg de prijs voor een vat ruwe olie met bijna 5 procent nadat uit het Amerikaanse olievoorradenrapport bleek dat de voorraden vorige week flink zijn gedaald.
Analisten zeiden vrijdag dat de Amerikaanse olievoorraden waarschijnlijk weer oplopen als de activiteiten in de Golf van Mexico weer terugkeren naar normale niveaus, na een onverwachte daling in de nasleep van een storm die de productie en transportactiviteiten onderbrak in de afgelopen week.