5 september 2016 - (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag hoger gesloten. De AEX index steeg 0,1 procent op 464,13 punten, terwijl de AMX een winst van 0,4 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,6 procent.
Beleggingsspecialist Youri Sleutel van online broker Lynx sprak van een weinig spectaculaire handelsdag, wat grotendeels te wijten was aan het feit dat Wall Street de deuren gesloten hield vanwege de viering van Labor Day. "Het was een rustige dag, waarbij de volumes laag waren. Dat is meestal het geval als Wall Street gesloten is", aldus Sleutel.
De aandacht zal deze week volgens Sleutel met name uitgaan naar het ECB-rentebesluit komende donderdag, vanwege berichten eerder op de dag van persbureau Bloomberg dat de markt de kans op een verlenging van het QE programma na maart 2017, de huidige deadline, op 40 procent inschat. Daarnaast kijkt de markt uit naar de publicatie van het Beige Book van de Federal Reserve komende woensdag.
Op macro-economisch vlak regende het vandaag inkoopmanagersdata, afkomstig van alle windstreken. Maandagmorgen vroeg kwam er uit China een bemoedigende inkoopmanagersindex voor de dienstensector over augustus naar buiten. Japan deed het met een daling van zijn index naar 49,6 een stuk minder goed.
Vervolgens stonden achtereenvolgens de data van Italië, Frankrijk, Duitsland, de eurozone en het Verenigd Koninkrijk geagendeerd, gevolgd door cijfers over de detailhandelsverkopen in de eurozone.
De Italiaanse index steeg en viel beter uit dan verwacht. In Frankrijk gold hetzelfde, maar de Duitse inkoopmanagersindex voor de dienstensector zakte beduidend weg van 54,4 naar 51,7. Daarmee kwam de index van de eurozone als geheel ook iets lager uit dan een maand eerder, flink onder de verwachtingen. De Britse index bleek flink te zijn hersteld in augustus. De index steeg van 47,4 in juli naar 52,9, waarop het Britse pond een verdere stijging ten opzichte van de euro liet zien.
De detailhandelsverkopen kwamen met een plus van 1,1 procent op maandbasis beter uit dan verwacht. Er was een stijging op maandbasis voorzien van 0,5 procent. Op jaarbasis kwamen de verkopen 2,9 procent hoger uit, tegen een plus van 1,7 procent over juni.
Olie was maandag duurder. Nadat de olieprijzen vrijdag al konden profiteren van opmerkingen van de Russische president Vladimir Poetin, die grote olieproducenten opriep om hun productie te beperken, kregen de olie-futures maandag een impuls vanwege de aankondiging van Saoedi-Arabië en Rusland dat ze een werkgroep willen oprichten die de oliemarkt in de gaten moet houden.
Energie econoom Hans van Cleef van ABN AMRO sprak van een verbale interventie van Rusland en Saoedi-Arabië en concludeerde dat vanwege de focus op het overaanbod en de hoop op een productieplafond de volatiliteit voorlopig zal aanhouden. Youri Sleutel van Lynx gaf aan sceptisch te zijn over de invoering van een productieplafond.
Een oktober-future West Texas Intermediate steeg 1,4 procent op 45,08 dollar, terwijl een november-future Brent 1,1 procent hoger bewoog op 47,35 dollar.
De euro/dollar noteerde op 1,1148. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1175 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1158 op de borden.