Damrak opnieuw gedomineerd door Amerikaans rentedebat
2 september 2016 - (ABM FN-Dow Jones) Na een enigszins rustige week die volledig in het teken stond van het Amerikaanse banenrapport dat vanmiddag verscheen, is de AEX op weekbasis 2,3 procent gestegen tot 463,60 punten vrijdagmiddag.
Marktanalist Ron van der Does van IG wees erop dat de AEX index deze week verwoede pogingen deed om door de weerstand op 456 punten te breken. Dat lukte dinsdag aanvankelijk, hoewel de slotstand daar net onder kwam. Woensdag was een dag van consolidatie en zakte de Amsterdamse hoofdgraadmeter terug tot 454 punten.
Donderdag leek dan toch eindelijk een uitbraak plaats te vinden en steeg de AEX index tot boven de 458 punten en dus het hoogste niveau van het jaar. De dalende olieprijzen, zwakke inkoopmanagersindices uit Amerika, maar ook vooral de afwachtende houding van beleggers voorafgaand aan het Amerikaanse banenrapport, zorgden er echter voor dat de index weer onder het weerstandsniveau van 456 punten kwam. Vrijdag wist de Amsterdamse hoofdgraadmeter zich wel boven dit niveau te handhaven voorafgaand aan het banenrapport, en na het verschijnen van de toch wel tegenvallende werkgelegenheidscijfers werd een nieuwe piek voor dit jaar bereikt.
In het algemeen was het wederom het Amerikaanse rentedebat dat de markten domineerde, net als een week eerder. Nadat Janet Yellen op het centraal bankiers symposium in Jackson Hole al duidelijk maakte dat de kans op een renteverhoging was toegenomen, moest het Amerikaanse banenrapport voor beleggers de ultieme bevestiging worden dat de federal funds rate nog dit jaar verder omhoog gaat en dan mogelijk al in september.
Die bevestiging kreeg de markt dus niet. Er kwamen 151.000 banen bij, terwijl op enkele tienduizenden banen meer was gerekend. Verder bleef de werkloosheid staan op 4,9 procent en stegen de lonen op maandbasis minimaal.
Volgens marktanalist Naeem Aslam van Think Markets waren de voortekenen er donderdag al met de zwakke inkoopmanagersindex van ISM. "Als we dat combineren met vooral de zwakke loongroei die we zagen [in het banenrapport] dan is de hoop van beleggers dat een renteverhoging met het banenrapport echt zou worden bevestigd, onterecht gebleken".
Econoom Maritza Cabezas van ABN AMRO zei dat de Fed met het werkgelegenheidscijfer nog niet over kan gaan tot een renteverhoging. "De Federal Reserve heeft met dit rapport toch meer bevestiging nodig om echt te gaan voor een volgende renteverhoging. Met dit rapport in handen wordt vrij zeker geen renteverhoging in september verwacht".
Het valutapaar euro/dollar reageerde sterk op het banenrapport en steeg van rond de 1,1170 voorafgaand aan de publicatie naar boven de 1,12 net erna. Rond de slotbel in Amsterdam noteerde het muntpaar op 1,1156 dollar.
Olie sloot augustus af op een niveau van ruim onder de 50 dollar maar wist over de gehele maand wel meer dan 7 procent te stijgen. September kende een slecht begin want de zorgen over de torenhoge wereldwijde voorraden staken weer de kop op en de markt is er ook nog lang niet van overtuigd dat de OPEC later deze maand eindelijk eens met echte maatregelen komt om de olieprijzen te laten stijgen.
Volgens marktanalist Ipek Ozkardeskaya van London Capital Group geeft het huidige niveau van de olieprijs redelijk goed weer in hoeverre beleggers geloven in een OPEC deal. "Het feit dat we weer onder de 50 dollar per vat zitten, bewijst dat de eerdere stijging vooral speculatief was en een correctie op de loer ligt".