1 september 2016 - (ABM FN-Dow Jones) De AEX beurs is donderdag lager gesloten, ondanks de winsten die tijdens de ochtendhandel werden geboekt. De hoofdgraadmeter eindigde 0,1 procent in de min op 453,87 punten. De AMX steeg 0,3 procent op 647,37 punten en de AScX won 0,2 procent op 812,91 punten.
"We begonnen vanochtend positief met een doorbraak van de AEX naar het hoogste niveau van dit jaar, maar dat hebben we niet vast weten te houden. Amerika was vanmiddag weer zwakker en olie daalde ook ruim twee procent", zei beleggingsspecialist Youri Sleutel van online broker Lynx die verder wees op de Amerikaanse PMI data "die echt wel tegenvielen".
Verder gaat het volgens Sleutel vooral om het banenrapport van vrijdag. "Morgen is D-Day", aldus de beleggingsspecialist.
Bij het jaarlijkse symposium voor centrale banken in Jackson Hole zei voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve vorige week al dat de kans op een renteverhoging de afgelopen maanden is toegenomen, gezien de ontwikkeling van de arbeidsmarkt, de economie en de inflatie. Ze kreeg bijval van vice-voorzitter Stanley Fischer, die zelfs opperde dat er dit jaar nog altijd twee renteverhogingen kunnen worden doorgevoerd.
Volgens analisten van ING hoeft de werkgelegenheid van de Amerikaanse centrale bank helemaal niet met meer dan 180.000 stuks toe te nemen om het licht op groen te zetten voor een renteverhoging. "Eén ding waar de leden van het Federal Open Market Committee het over eens lijken te zijn, is dat de economie volledige werkgelegenheid heeft bereikt, of in elk geval bijna", schreven de marktvorsers van ING in een voorbeschouwing.
In afwachting van dat banenrapport kreeg de markt vandaag een reeks aan inkoopmanagersindexen voor de kiezen. De dag begon met Chinese PMI's die voor de industrie wel groei lieten zien op basis van overheidscijfers, hoewel het rapport van Markit en Caixin duidde op een niveau van 50 precies, ofwel een pas op de plaats. De Chinese dienstensector groeide in augustus iets minder hard. In Japan kromp de industrie minder hard en in Europa was sprake van een iets minder sterke groei in Duitsland, terwijl de industrie in Frankrijk en Italië kromp.
Vanuit Amerika kwam ook een stroom aan cijfers: de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering stegen licht, terwijl de arbeidsproductiviteit in Amerika in het tweede kwartaal daalde. De arbeidskosten stegen wel.
De inkoopmanagersindexen van respectievelijk Markit en ISM lieten een verdeeld beeld zien. Markit toonde nog wel een groei van de bedrijvigheid, zij het minder dan in juli, maar de inkoopmanagersindex van ISM wees voor augustus op krimp. De Amerikaanse bouwuitgaven bleven in juli op maandbasis stabiel.
Het euro/dollar valutapaar noteerde rond het Europese slot op 1,1196. Het Britse pond steeg ten opzichte van de greenback met meer dan 1 procent tot rond de 1,33 dollar nadat de Britse inkoopmanagersindex over augustus sterk uitkwam na een dip in juli.
Olie verhandelde na de forse dip van woensdag donderdag ook lager. De oktober-future voor een vat ruwe olie aan de Nymex daalde 2,6 procent op 43,55 dollar en een vat Brent met levering in november werd 2,5 procent minder waard op 45,77 dollar.