19 augustus 2016 - De Amsterdamse beurs beleefde een volatiele week, die werd gedomineerd door kwartaalcijfers en de notulen van de Federal Reserve.
Uiteindelijk verloor de AEX op weekbasis 1,2 procent.
De markt kon deze week in het algemeen worden gekenschetst als kalm, waarbij de Amsterdamse hoofdgraadmeter moeite had om door een bepaalde bandbreedte te breken. Volgens marktanalist Ron van der Does van IG was het sentiment over het algemeen goed, maar had de AEX "duidelijk moeite de sterke weerstandszonde tussen 450 en 455 punten achter zich te laten voor een test van hogere niveaus".
Die hogere niveaus kwamen er inderdaad niet en een groot deel van de week had de AEX het lastig. Maandag kwam er nog een kleine plus op de borden, hoewel groot nieuws ontbrak. Japanse groeicijfers waren matig en riepen de vraag op of het onlangs aangekondigde QE programma genoeg is of de centrale bank op zoek moet naar andere manieren om de groei te stimuleren.
Dinsdag was het beeld niet anders. Het meest opvallende was New York Fed voorzitter William Dudley, die stelde dat de volgende renteverhoging steeds dichterbij komt en dat de verwachtingen voor een mogelijke renteverhoging in september niet veranderd zijn. Het was een voorbode voor de rest van de week die vrijwel volledig om de Fed notulen draaide.
Uit die verslaglegging bleek hoe verdeeld de Amerikaanse centrale bank is over het tijdstip van een verhoging. "Uit de notulen van de Fed werd duidelijk dat de FOMC verdeeld is, waardoor een renteverhoging in september niet reëel is. Goed nieuws dus voor beleggers in aandelen", zeiden marktanalisten van Rabobank.
Met een renteverhoging verder uit zicht, verzwakte de dollar en kwam de euro dus weer boven de 1,1300 uit. Olie wist deze week weer richting de 50,00 dollar te stijgen, met name vanwege de zwakkere dollar. Brent kwam zelfs even boven de 51,00 dollar uit.
Uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank bleek dat men zich in juli wel zorgen maakte over de impact van de Brexit, maar dat de invloed op de financiële markten op dat moment beperkt was. Toch herhaalde het bestuur van de centrale bank opnieuw dat men klaar staat om indien nodig de geldkraan verder open te draaien. Inflatiecijfers over juli toonden een lichte verbetering.