18 augustus 2016 - De Amsterdamse beurs is donderdag in het groen gesloten. De AEX eindigde 0,9 procent in de plus op 451,69 punten, de AMX sloot 1,1 procent hoger op 642,43 punten en de AScX won 0,6 procent op 815,46 punten.
De dag werd bepaald door enerzijds de notulen van de Federal Reserve, die woensdagavond verschenen, en anderzijds de bedrijfsresultaten van bedrijven als NN Group en Boskalis.
"Amsterdam lag er goed bij, zeker in verhouding tot Europa", vond Tycho Schaaf van online broker Lynx. De beleggingsspecialist wees op de hogere olieprijs die de grondstoffensector stuwde, waarbij ook ArcelorMittal profiteerde. "Dat is een volatiel fonds dat snel reageert op dit soort ontwikkelingen", zei de beleggingsspecialist.
Dat NN Group goed scoorde met de kwartaalcijfers was ook mooi, maar het aandeel is geen zwaargewicht binnen de AEX, meende Schaaf. "Dus of dat echt aan de winst heeft bijgedragen betwijfel ik".
Vooruitkijkend verwacht de marktvorser niet dat de markt snel zal weten uit te breken uit de bandbreedte waarin die momenteel beweegt. "Het blijft een kalme markt en de volumes waren zeker vandaag lager dan gisteren."
Wel wees Schaaf erop dat Wall Street er nog altijd goed bij ligt. "Het zou me niks verbazen wanneer de S&P morgen, als het optie-expiratie is, weer naar een nieuw record gaat."
Uit de verslaglegging van de laatste vergadering van de Federal Reserve bleek woensdagavond hoe verdeeld het beleidscomité is over het tijdstip van een renteverhoging.
"Uit de notulen van de Fed werd duidelijk dat de FOMC verdeeld is, waardoor een renteverhoging in september niet reëel is. Goed nieuws dus voor beleggers in aandelen", zeiden marktanalisten van Rabobank. Volgens beleggingsspecialist Schaaf was de Fed behoorlijk dovish.
Met een renteverhoging die weer wat verder uit zicht komt, verzwakte de dollar. Rond het slot in Europa noteerde de euro 0,4 procent hoger op 1,1334 dollar. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1315 en bij het slot van de handel in Amerika op woensdag stond er een stand van 1,1288 op de borden.
Olie werd bij een zwakkere dollar duurder. De september-future voor een vat ruwe olie noteerde rond het Europese slot 2,8 procent hoger op 48,12 dollar. Brent met levering in oktober was 1,8 procent duurder op 50,74 dollar.
Qua macro-economische publicaties was er aandacht voor inflatiecijfers uit de eurozone. In juli steeg het prijspeil in de muntunie met 0,2 procent, een verbetering na de inflatie van 0,1 procent in juni.
Uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de ECB bleek vanmiddag dat men zich in juli wel zorgden maakte over de impact van de Brexit, maar dat de invloed op de financiële markten op dat moment beperkt was. Toch herhaalde het bestuur van de centrale bank opnieuw dat men klaar staat om indien nodig de geldkraan verder open te draaien.
Vanuit Amerika kwamen cijfers over de arbeidsmarkt, in de vorm van de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering, die daalden, terwijl de Philadelphia Fed index een stijging liet zien, net als de leidende economische indicatoren.