18 augustus 2016 - De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag hoger gesloten. De Eurostoxx 50 steeg 0,5 procent op 2.995,30 punten, de Duitse DAX won 0,6 procent op 10.603,03 punten, de Franse CAC 40 steeg 0,4 procent tot 4.437,06 punten en de Britse FTSE-100 won 0,1 procent op 6.868,96 punten.
"Geïnspireerd door de hogere slotkoersen op Wall Street gisteravond stonden bij de opening ook aan deze kant van Atlantische Oceaan op mooi weer", zei marktenspecialist Tom Simonts van KBC Bolero. De hogere olieprijzen hielpen de indexen uiteindelijk verder aan een mooie plus.
Uit de verslaglegging van de laatste vergadering van de Federal Reserve bleek woensdagavond hoe verdeeld het beleidscomité is over het tijdstip van een renteverhoging. Hierdoor lijkt een renteverhoging in september uitgesloten en is het nog maar de vraag of de Fed de rente dit jaar überhaupt verhoogt.
"Het was een collectieve zucht van verlichting dat de notulen geen duidelijke indicatie gaven dat de Fed klaar is om de rente te verhogen", zei marktanalist Jasper Lawler van CMC Markets.
Met een renteverhoging die weer wat verder uit zicht komt, verzwakte de dollar. Rond het slot in Europa noteerde de euro 0,4 procent hoger op 1,1334 dollar. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1315 en bij het slot van de handel in Amerika op woensdag stond er een stand van 1,1288 op de borden.
Olie werd bij een zwakkere dollar duurder. De september-future voor een vat West Texas Intermediate noteerde rond het Europese slot 2,8 procent hoger op 48,12 dollar. Brent met levering in oktober was 1,8 procent duurder op 50,74 dollar.
Qua macro-economische publicaties was er aandacht voor inflatiecijfers uit de eurozone. In juli steeg het prijspeil in de muntunie met 0,2 procent, een verbetering na de inflatie van 0,1 procent in juni.
Uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank bleek vanmiddag dat men zich in juli wel zorgden maakte over de impact van de Brexit, maar dat de invloed op de financiële markten op dat moment beperkt was. Toch herhaalde het bestuur van de centrale bank opnieuw dat men klaar staat om indien nodig de geldkraan verder open te draaien.
De Britse detailhandelsverkopen lieten over de maand juli een onverwachte stijging zien van 1,4 procent op maandbasis en 5,9 procent ten opzichte van een jaar eerder. Er was op maandbasis een nipte stijging voorzien en een stijging van 4,2 procent op jaarbasis. Volgens marktanalist Lawler bewezen de cijfers dat de keuze voor een Brexit slechts een "beperkte directe impact" heeft op de Britse economie.