11 augustus 2016 - De Amsterdamse beurs is donderdag hoger gesloten, nadat de olieprijzen in de middaghandel een duidelijk herstel lieten zien. De AEX sloot 0,8 procent hoger op 455,50 punten, terwijl de AMX een pas op de plaats maakte.
Vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB sprak van een eindsprint, nadat de olieprijzen de weg omhoog vonden.
De olieprijzen waren vandaag erg volatiel. Een groot deel van de dag was er sprake van dalende prijzen, maar tijdens de middag herstelden de prijzen sterk, na opmerkingen van de minister van Energie van Saoedi Arabië. Khalid al-Falih suggereerde de mogelijkheid dat grote olieproducenten actie ondernemen om de oliemarkten te stabiliseren tijdens een bijeenkomst die volgende maand plaats zal vinden.
Eerder stonden de energieprijzen onder druk door een rapport van het International Energy Agency waaruit zwakkere vooruitzichten voor de wereldwijde vraag naar olie uit naar voren kwam.
"Wel verwacht het IEA een betere balans in vraag in aanbod, hetgeen oliehandelaren mogelijk positief stemt", voegde Westerterp daaraan toe.
Rond het slot in Europa noteerde de september-future voor een vat West Texas Intermediate 3,4 procent hoger op 43,10 dollar per vat. De prijs voor een vat Brent steeg ook 3,4 procent tot 45,57 dollar.
De Amsterdamse beurs wist volgens vermogensbeheerder Westerterp te profiteren van de gestegen olieprijzen, waarbij het verlies van indexzwaargewicht Royal Dutch Shell, dat ex-dividend noteerde, geheel werd weggepoetst.
Ook Unilever schreef aanzienlijk wat beurswaarde bij en gezien de zware weging in de hoofdgraadmeter viel de winst op Damrak daar ook deels aan toe te schrijven, zo stelde de vermogensbeheerder. Unilever won volgens Westerterp aan beurswaarde vanwege sterke cijfers van sectorgenoot Henkel, die met name goed presteerde in opkomende markten.
"Al met al een lekker dagje", zo vatte de vermogensbeheerder tegenover ABM Financial News samen.
Op macro-economisch vlak was het vanochtend nog rustig. Inflatiecijfers uit Frankrijk en Italië toonden een verdeeld beeld. In Frankrijk daalde het prijspeil met 0,4 procent op maandbasis, terwijl in Italië sprake was van een inflatie van 0,2 procent.
Later op de dag bleek in Amerika het aantal eerste steunaanvragen in de week eindigend op 6 augustus licht gedaald met 1.000, terwijl de prijzen voor geïmporteerde goederen in juli juist licht stegen met 0,1 procent op maandbasis.
Het muntpaar euro/dollar werd vlak verhandeld op 1,1170.