3 augustus 2016 - De Amsterdamse beurs is woensdag met winst gesloten, aangejaagd door stijgende olieprijzen en de koerswinst die zwaargewicht ING boekte na positief ontvangen cijfers.
De AEX sloot 0,4 procent hoger op 440,36 punten, terwijl de AMX 0,2 procent inleverde tot 619,10 punten.
"De handelsvolumes toonden aan dat beleggers een afwachtende houding aannamen", zei vermogensbeheerder Leo Montfrooij van TIE-INMAXXA echter. Volgens de marktvorser deden de markten het rustig aan met het oog op het rentebesluit van de Bank of England op donderdag.
"We hebben al een daling gehad, dus de vraag was of er ruimte was voor een verdere daling", zei Montfrooij, nadat de AEX dinsdag in het rood dook onder aanvoering van de financials.
Vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management wees erop dat de cijfers van ING over het afgelopen kwartaal hoger uitvielen dan verwacht. "Daarop steeg het aandeel aanzienlijk en gezien de redelijke weging van de bank in de AEX, kon de Amsterdamse beurs de winsten wat uitbreiden gedurende de ochtend", aldus Van Eerden.
De beurzen kregen aan het einde van de handelsdag een extra steuntje in de rug van de stijgende olieprijzen, na een aanzienlijk grotere afname in de benzinevoorraden dan voorzien. In plaats van een afname van 300.000 vaten, zoals analisten geraadpleegd door The Wall Street Journal voorzagen, daalden de voorraden met 3,3 miljoen vaten.
De september-future op een vat West Texas Intermedaite steeg hiermee weer tot boven de 40 dollar per vat uit en noteerde bij het Amsterdamse slot op de New York Mercantile Index 2,4 procent hoger op 40,09 dollar per vat.
Op macro-economisch vlak kregen beleggers woensdag inzicht in de inkoopmanagersindexen voor de dienstensector. De Spaanse dienstensector groeide in juli minder hard, terwijl in Duitsland en Italië de sector juist in een hoger tempo groeide. De Franse dienstensector bleek in juli weer te zijn gegroeid, na een krimp in juni.
De dienstensector in de gehele eurozone steeg in juli licht van 53,1 in juni naar 53,2 in juli. Volgens Van Eerden lagen de dienstensectoren er over het algemeen "erg goed" bij.
"De macro-cijfers waren redelijk, en markeerden per saldo een lichte vorm van optimisme. Met name Frankrijk viel positief op", voegde Montfrooij daaraan toe.
De bedrijvigheid binnen de Britse dienstensector kromp in juli, en dat was voor het eerst sinds december 2012. "Er wordt nu toch wel actie door de Bank of England voorzien, of zinspeling op actie", zei de vermogensbeheerder van TIE-INMAXXA. "Het kan ook sterk overkomen als uitgesproken wordt dat ze klaar staan om in te grijpen".
Vanuit de Verenigde Staten werd bekend dat het aantal banen in de Verenigde Staten in juli in een licht hoger tempo is gegroeid dan voorzien. Afgelopen maand nam het aantal banen in de niet-agrarische private sector toe met 179.000 stuks, zo berekende loonstrookjesverwerker ADP. Verwacht was een groei van 178.000 banen.
De euro noteerde bij het slot van de Amsterdamse handel 0,4 procent lager ten opzichte van de dollar op 1,1175 dollar.