1 augustus 2016 - Wall Street koerste maandag richting een verdeeld slot, met bescheiden verliezen voor de Dow Jones index en de S&P 500 en een kleine winst voor techindex Nasdaq. Een half uur voor de slotbel noteerden de indexen rond de 0,3 procent in de min, terwijl de Nasdaq 0,3 procent won.
Beleggers waren op de eerste dag van de nieuwe maand zoekende, en richtten zich naast fusie- en overnamenieuws, op het resterend aantal kwartaalcijfers, waarbij later deze week onder meer Tesla en Pfizer, die vandaag met overnamenieuws kwamen, en Procter & Gamble de boeken openen.
Met ongeveer twee derde aan bedrijven met een notering aan de S&P 500 die hun resultaten hebben gepubliceerd, bleek tot nu toe 71 procent van de winstcijfers en 57 procent van de omzetcijfers boven de marktverwachting, volgens data van FactSet.
Naast het staartje aan kwartaalcijfers dat nog volgt, houdt de markt zich ook nog steeds bezig met de vraag of de Federal Reserve dit jaar de rente nog zal verhogen. Vorige week zei de Amerikaanse centrale bank een renteverhoging in september of later in het jaar niet uit te sluiten, maar tegenvallende groeicijfers lijken de markt er in toenemende mate van te overtuigen dat de Fed de rente op korte termijn ongemoeid laat: uit de Fed Funds Futures van CME bleek maandag dat de kans op een renteverhoging op korte termijn op slechts 12 procent wordt ingeschat. Dat was voor de groeicijfers van vrijdag nog 18 procent.
Olie zakte maandag voor het eerst sinds april onder de 40 dollar per vat, onder druk van het aanhoudend torenhoge wereldwijde overaanbod. De septemberfuture voor een vat ruwe olie daalde aan de Nymex 3,7 procent, of 1,54 dollar en sloot op 40,06 dollar.
Marktanalist Matt Smith van ClipperData, die eerder voorspelde dat de olieprijzen zouden dalen tot rond de 40 dollar per vat, zei maandag tegen zakenzender CNBC dat de prijzen waarschijnlijk verder zullen dalen. "We hebben niet alleen een overaanbod in de Verenigde Staten, maar ook nog eens recordvoorraden", aldus de marktvorser.
Marktstrateeg David Kelly van JPMorgan Asset Management voegde toe: "de wereldeconomie doet het niet fantastische en de oliemarkt vertelt ons niets dat we niet al wisten."
Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de Amerikaanse bouwuitgaven in juni onverwacht zijn gedaald, met 0,6 procent ten opzichte van de maand ervoor. Inkoopmanagersindexen van respectievelijk Markit en ISM lieten een gemengd beeld van de Amerikaanse industrie. De index zoals Markit die weergeeft liet een verdere groei zien van de bedrijvigheid in juli, terwijl de inkoopmanagersindex van ISM een minder sterke groei liet zien in dezelfde maand.
Voor elke euro kregen beleggers een half uur voor de slotbel in New York 1,1164 dollar.